Mapiramo

Iz perspektive jednog oraha

 

„Za mene jedan orah!“

„Želite li u čaši ili u kornetu?“

„U čaši“.

Razmišljajući o istoriji svog postojanja, dok me ljubazna devojka pakuje u čašicu sa divnom ilustracijom, shvatam da sam se u Ulicu kralja Petra doselio nedavno, i već stekao obožavaoce koje moj ukus ne ostavlja ravnodušnim. Nije da se hvalim, ali komplimente ’ukusno, slatko, izaziva mi divne emocije’, dobijam svakog dana. Moji novi prijatelji malina, slana karamela, djumbir, kruška svakodnevno se nadmeću sa mnom za veći broj prodatih kugli. Ne proglašavam ih gubitnicima, jer i nisu, svako od nas je nastao domaćom proizvodnjom, dodavanjem radosti, ljubavi i smeha. To i izazivamo. Poznat vam je momenat pomešanih osećanja, samo zato što se setite detinjstva, prve ljubavi, prvog samostalnog putovanja, a sve to uz različite ukuse.

Iz razmišljanja me prenu početak nežne masaže moje savršeno naborane strukture i moja nova devojka kašičica. Crnokosa devojka koja je pre par minuta želela samo mene, dobila je i moju devojku, kako bi u potpunosti uživala u orahovom ukusu. Nastavljajući da hoda ka stepenicama, shvatio sam da neću napustiti svoju rezidenciju, već uživati u dobro poznatom okruženju lamperija sa plavo-belim prugama. Udobno smo se smestili na drvenu klupu i moj zadatak je mogao da počne. Dao sam i poslednji atom snage da u potpunosti dočaram jedan orah, ali ne običan, ne veštački. Topio sam se od topline okruženja i osećaja zaljubljenosti.

Ah, da, da ne zaboravim najvažnije: možete me pronaći u sladoledžinici ’Crna ovca’, svakog dana. Stojim ponosno na pultu sa sladoledima, u kantici koja je rezervisana samo za mene, čekajući nove obožavaoce. Očekujem vas! Da se družimo, i mešamo ukuse i osećanja.

 Bojana Spalević

Similar Posts