Mapiramo

BITEF ZONA|ZONA URBANE KULTURE

Pilot projekat Bitef zona  – planiran u dane od 12. do 24. septembra – sadržajno je oblikovan da prikaže uspomenu na Jovana Ćirilova i Miru Trailović – inspiratore i osnivače BITEF festivala. Bitef zona predstavljaja projekat oživljavanja Skvera Mire Trailović i davanja drugačijeg značenja skveru/trgu kao mestu ukrštanja i susreta, oblikovanja zajednice oko njega i davanje primata ulozi građana u oblikovanja urbane kulture. Uspostavljanje mreže otvorenih javnih prostora kao glavnih nosilaca kulturnih sadržaja i događaja na otvorenom predstavlja mogućnost transformacije oblasti i kvartova Grada Beograda i ravnomerne promocije umetnosti.

Bitef zonu, čiji su svi programi besplatni, otvara bend Ljubičice, 12. septembra u 20.00, čime započinju seriju koncerata kojima će promovisati svoj prvi studijski album.

U znak sećanja na Miru Trailović,  jednu od najistaknutijih srpskih teatarskih rediteljki i vizionara ove umetnosti, biće prezentovana monografija Feliksa Pašića, „Gospođa iz velikog sveta“ i projekcija TV emisije: BONSOIR MADAME TRAILOVIĆ.

Izložba foto kolaža – Stvaram pozorište-ispred i iza scene, projekcija fotografija prvih 25 godina Bitefa, predavanje o teatarsko-izvođačkoj sceni u Portugalu i u Poljskoj neki su od segmenata programa koji upotpunjuju 1. Bitef zonu.

Kako bi iz svih uglova prikazali život Jovana Ćirilova, organizatori su pripremili projekciju TV emisije IZ SERIJE IZVESNA PITANJA,  snimke sa Ćirilovljeve izložbe MOJI SAVREMENICI U KARIKATURI, intermedijalni performans i drugo.

Bitef polifonija u Bitef zoni prikazuje Nevidljive spomenike – priručnik za čitanje grada, CRVENA: Samoubistvo nacije i HODAČE.

Bitef zona se svečano zatvara 24. septembra od 21.00, kada će biti prezentovan rad na produkciji predstave Bitef zone.

Projekat Bitef Zona podržali su gradonačelnik Grada Beograda, Grad Beograd, Ambasada Švajcarske u Srbiji i Monterosa d.o.o., vlasnik hotela Holiday Inn Express Belgrade.

 

B.S.

Similar Posts