Mapiramo

SLOBODNA ZONA po 13. put u BG

I ove godine selekcijom Filmskog festivala Slobodna Zona dominiraju dokumentarni filmovi, a zapaža se prisustvo većeg broja rediteljki i ženskih autorskih projekata u sve tri kategorije (međunarodna, regionalna i 14plus selekcija) nego prethodnih godina.

U okviru međunarodne selekcije koju je pripremila selektorka festivala Branka Pavlović, publika će moći da vidi dva dobitnika nagrada sa Berlinala: igrani film Leto 1993 rediteljke Karle Simon (najbolji film u selekciji Generacija K+ i nagrada glavnog žirija za najbolji debitantski film) i dokumentarac Ja nisam tvoj crnja u režiji Raula Peka, koji je u Berlinu zapamćen po ovacijama (Nagrada publike, Panorama). Na programu su tri filma u najužem izboru za Evropsku filmsku nagradu (EFA): dokumentarni film Pričest rediteljke Ane Zamjecke, Leto 1993, u kategoriji evropsko otkriće godine, kao i film Ćambra, Jonasa Karpinjana, nominovan za najbolji igrani film.

Dokumentarni mjuzikl Dan oslobođenja, koji će u Beogradu, Nišu i Novom Sadu otvoriti Slobodnu Zonu, svakako je jedna od glavnih atrakcija festivala. Izuzetan spoj nikada viđenih snimaka sa ulica Pjongjanga kombinovan je sa sjajnim obradama muzičkog klasika Moje pesme, moji snovi i nekih od najvećih hitova grupe Laibach. U specifičnom kontekstu Severne Koreje oni dobijaju na aktuelnosti i snazi.

Publika će na 13. Slobodnoj zoni imati priliku da upozna i mlade autore koji svojim filmskim jezikom polako utiču na svet filma. Među njima su i kratki filmovi koji će imati svoju domaću premijeru na ovom festivalu – Prioritet talentovane mlade rediteljke Jovane Kovanović i Nuspojave Dušana Zorića. Tu je i film SOA, poetski filmski portret sredovečnog čoveka u očajničnoj borbi sa sredinom kojoj ne pripada. Poznat regionalnoj publici zbog nagrade “Srce Sarajeva” koju je dobio za svoj prvi kratki film Biserna Obala, Dušan Kasalica nastavlja sa uspesima sa Soom, koja je osvojila specijalno priznanje žirija na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu.

Kompletan filmski i prateći program dostupan je na sajtu feezonebelgrade.org.

Ulaznice su dostupne na blagajnama gde će se projekcije održavati po ceni od 300 dinara. U Novom Sadu ulaznice su dostupne na biletarnici Kulturnog centra Novi Sad, po ceni od 350 dinara za otvaranje i 250 dinara za ostale projekcije. U Nišu ulaznice je moguće nabaviti sat vremena pre projekcija po ceni od 300 dinara za otvaranje i 150 dinara za ostale projekcije.

13. Izdanje Slobodne Zone podržali su Ministarstvo kuture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut u Beogradu, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Kanadska ambasada i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

 

 

Oslobodite Ze!

Similar Posts