Mapiramo

Festival uličnih svirača – 18. put u Novom Sadu

Festival uličnih svirača – Gradić fest biće održan 18. put, od 30. avgusta do 1. septembra, na već dobro poznatoj lokaciji – Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Tokom tri dana festivala Gradić će ponovo postati umetnički kvart, na čijim ulicama će se smestiti muzika, filmovi, pozorište, izložbe i performansi.

Kao i prethodnih 17 godina u programu će učestvovati izvođači iz Srbije, regiona, Evrope, ali i drugih udaljenih država, a činiće ga muzički nastupi, filmske i video projekcije, performansi, ambijentalne predstave, umetničke instalacije, izložbe, konferencije i predavanja. Posebna pažnja posvećena je kreiranju i promociji domaćeg dela programa, jer festival teži da svake godine otkrije nove kvalitetne domaće mlade umetnike i predstavi ih publici, ne samo na festivalu nego i kroz kampanju i kanale komunikacije sa medijima.

Već tri godine, zajedno sa velikim brojem saradnika, istražuje se, promišlja, preispituje, isprobava i tako stvara uvod u jednu novu priču, kada u Gradiću bude zauvek zatvoren saobraćaj i kada on postane ono što njegovi stanovnici već dugo priželjkuju – pešački, umetnički i turistički kvart.

U Gradiću se trenutno, posle više decenija čekanja obnavljaju fasade. S tim u vezi, dizajn koji će ove godine predstavljati Gradić fest bazira se upravo na atmosferi koju stvaraju svetla, boje i ljudi, jer su to najvažniji elementi koji će učiniti da Gradić oživi. Gradić je dobio boje, festival će ih osvetliti i dovesti publiku da još jednom, zajedno, barem na tri dana, zastanemo, slušamo koncerte, gledamo predstave, performanse i filmove i družimo se na ulicama Gradića.

Festival uličnih svirača – Gradić fest, organizuje Umetnička asocijacija „Inbox” uz pokroviteljstvo Grada Novog Sada i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje. Ovaj festival svake godine za tri dana vidi više od 70.000 posetilaca, a svi programi su – besplatni.

Kako bi publika što intenzivnije doživela autentični ambijent Gradića, programi će se najvećim delom odvijati na uličnim punktovima i manjim binama, koje će omogućiti i direktniji kontakt između publike i izvođača.

 

Similar Posts