Mapiramo

Jubilarno 35. izdanje Beogradskog džez festivala

Dom omladine Beograda od 22. do 27. oktobra 2019. predstavlja 35. Beogradski džez festival, pod sloganom „DŽEZ SVETKOVINA” / „JAZZ CELEBRATION”.

Beogradskim džez festival, osnovan 1971. godine, svoj „drugi život” počinje 2005. godine, posle pauze od 15 godina. Kad je Dom omladine Beograda, uz podršku Grada Beograda, obnovio festival, trebalo je ponovo se dokazati: publici, muzičarima, našoj i međunarodnoj javnosti. Ključ je bio u prepoznavanju nove generacije autora, što je kao rezultat imalo oko 300 premijerno predstavljenih sastava i njihovih koncerata, tokom 15 godina obnovljenog trajanja.

Kao važan zadatak organizatori su sebi postavili podršku i promociju srpskih džez muzičara: pravilo je postalo da domaći renomirani sastav, sa specijalnim programom i gostom iz inostranstva, otvara festival, a petu godinu za redom organizuje se i  predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa u okviru tzv. srpskog showcasea.

Ovogodišnji program ima posebnu strukturu, prilagođenu slavljeničkoj prilici: trajaće osam dana – redovnih šest dana programa, uvodni DJ program i festivalski program PLUS, sa skoro 30 koncerata i nizom pratećih programa.

Nikola Konte (Nicola Conte), čuveni italijanski muzičar koji je sa velikim uspehom nastupio na prvom obnovljenom festivalu, ovoga puta u ulozi di-džeja uvodi u slavljeničko raspoloženje 21. oktobra od 21.00 u Centralnom holu Doma omladine Beograda. Svečano otvaranje 35. Beogradskog džez festivala zakazano je za utorak, 22. oktobar u Velikoj sali Doma omladine Beograda, uz dupli program. U prvom delu večeri srpsko-internacionalni sastav Nikolov-Ivanović Undectet, sa Mažik Malikom (Magic Malik), značajnim predstavnikom srednje džez generacije iz Francuske kao specijalnim gostom, izvešće posebno pripremljen program za ovu priliku. Potom nastupa velikan francuske scene, Anri Teksije (Henri Texier) sa projektom Sand Woman.

Glavne zvezde ovogodišnjeg izdanja 35. Beogradskog džez festivala nastupiće u Kombank dvorani, sali koja je izuzetno vezana za istoriju ove manifestacije. Tamo ćemo imati priliku da vidimo neke od apsolutnih džez legendi: 23. oktobra čarobnjaka bas gitare Stenlija Klarka (Stanley Clarke) sa bendom u kojem predstavlja brilijantne mlade talente, a  24. oktobra Dajen Rivs (Dianne Reeves), veliku džez divu i jednu od tri najvažnije pevačice današnjice. Poslednje festivalsko veče, 27. oktobra je rezervisano za muziku velikana koji su udarili temelje savremenim džez tendencijama – program će otvoriti Mingus Big Band, sa izborom kompozicija nezaboravnog Čarlsa Mingusa, a zatvoriti Čarls Lojd (Charles Lloyd), živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena. Ovaj izuzetni vizionar, važan sa razvoj filozofije džeza u XXI veku, dolazi po treći put na BDŽF, ovoga puta sa novim projektom Kindred Spirit. Pored velikana, u Kombank dvorani nastupiće i neke od najintrigantnijih mladih grupa sa našeg kontinenta: krajnje nekonvencionalni Flat Earth Society iz Belgije (23.10.), kao prvi moderan evropski big bend na festivalu posle dužeg vremena, ali i najveći talenti sa Istoka u ovom trenutku, ruski Ilugdin Trio sa pevačicom Tanyom Balakirskayom (24.10.).

Beogradski džez festival ove godine će imati i program PLUS: u ponedeljak, 28. oktobra nastupiće jedan od najznačajnijih evropskih džez umetnika, vrhunski pijanista Ketil Bjornstad (Bjørnstad) iz Norveške. Ovaj kultni autor kad su u pitanju skandinavska džez škola i već pomenuta ECM etiketa, održaće solo koncert u Velikoj sali Doma omladine Beograda (20č). Biće to prilika da zajedno saberemo utiske sa slavljeničkog izdanja najstarijeg srpskog džez festivala.

Ograničen broj vaučera za komplete ulaznica 35. Beogradskog džez festivala može se nabaviti na Blagajni Doma omladine Beograda, svim prodajnim mestima Ticket Vision-a i preko sajta www.tickets.rs. Cena vaučera je 4000 RSD, a obuhvata sve koncerte u glavnom programu festivala. U prodaji su i specijalni komplet vaučeri za tri večeri glavnog programa 35. Beogradskog džez festivala, koje će biti održane u Kombank dvorani, po ceni od 3000 RSD. U prodaji su i pojedinačne ulaznice za sve koncerte u okviru 35. Beogradskog džez festivala.

Similar Posts