Mapiramo

9. BELDOCS – praznik dOkumenTaraCa

Projekcijom domaćeg filma U potrazi za snom Mladena Mitrovića, 12. maja u Velikoj dvorani Sava centra počinje 9. Beldocs, festival najboljih dokumentarnih filmova iz zemlje i sveta, koji će do 18. maja predstaviti zanimljiva i intrigantna ostvarenja.

key visual Beldocs 2016-page-001b

Film koji otvara Beldocs postavlja pitanje: Koliko daleko bi svako od nas otišao u potrazi za snom, realizovala ga producentska kuća Fabrika snova iz Beograda u saradnji sa bosanskohercegovačkim i hrvatskim koproducentima, Balkan Art Centar iz Sarajeva i Factum iz Zagreba, uz podršku Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture Republike Srbije, a podržao ga je UNESCO. U potrazi za snom sniman je u 12 zemalja.

Beldocs zatvara najnoviji film Majkla Mura Koga sledećeg napasti? Kontroverzni Oskarovac provokativan je kao i uvek, i to u urnebesnoj komediji u kojoj ne preza ni od čega, kako bi odgonetnuo šta je zapravo potrebno da Amerika ponovo bude velika! Mur tako objašnjava Pentagonu gde bi trebalo da se dogodi sledeća invazija i sprema upravo jednu novu u ime Amerike…

U devetoj godini postojanja, festival Beldocs donosi mnoge novine: mesta održavanja proširena su za nekoliko dvorana, jer nakon otvaranja u Sava centru, festival se nastavlja u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj Kinoteci, bioskopu Fontana i prvi put u Budvi u renoviranom Cadmus Cineplex bioskopu.
Filmovi su raspoređeni u nekoliko kategorija od kojih su dve zadržale svoj takmičarski karakter. Naravno u pitanju su Međunarodni i Srpski takmičarski program, a prvi put ove godine, u domaćoj selekciji biće, pored Gran prija za najbolji film, dodeljene i dve strukovne nagrade – za najbolju montažu i najbolju kameru u dokumentarnom filmu.

Selektor Međunarodnog programa, kao i omaž programa posvećenog čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju je Greg Di Kjur, filmski teoretičar i autor, dok domaću selekciju potpisuje Darko Lungulov, filmski režiser.

Što se MEĐUNARODNOG PROGRAMA tiče, iz Rusije nam stiže Ruski detlić, film o radioaktivnom čoveku, žrtvi černobiljske nuklearne katastrofe, koji odlučuje da otkrije mračnu tajnu. Boljšoj Vavilon (Velika Britanija) jeste priča o haotičnom stanju u jednoj od najvećih baletskih kompanija, nakon brutalnog napada na njenog direktora. Nominovan za Oskara, Zemlja kartela (SAD, Meksiko) vodi nas na granicu na kojoj nikad nema mira – između Amerike i Meksika – gde se paralelno pripremaju dva pokreta osvetnika. Tu je i pobednik Sandensa Sonita (Iran, Nemačka, Švajcarska), ilegalni imigrant u Teheranu, koja se bori da postane umetnica iako je njena porodica već odredila njenu cenu za bogatu prodaju. Zakon Motlijeve (Danska, Avganistan, SAD) priča je o nekadašnjoj lepotici koja stavlja svoj život na kocku da bi branila Amerikance i Evropljane na sudu u zemlji nestabilnosti. Jedan jedanaestogodišnjak u filmu Zud (Poljska, Nemačka) trudi se da prebrodi sve teške zadatke koje mu postavlja stepa kao prirodno stanište, ali i njegova tradicionalna porodica. Priča o tehno di-džeju u Teheranu dolazi iz švajcarske produkcije u filmu Rejv u Iranu, a o šezdesetosmašima se govori u hrvatskom filmu Generacija 68. Ostatak međunarodnog programa čini jednako uzbudljive priče: češki film Amerika u kome stotine ljudi živi po principima Divljeg Zapada, argentinski Sala Alberdi o buntu koji prerasta u protest u jednom kulturnom centru i holandski Čudna ljubavna afera sa egom, jedno posebno istraživanje narcisoidne kulture.

Među DOMAĆIM FILMOVIMA tri naslova su već sada ušla u programe festivala najviših kategorija – film Ognjena Glavonića Dubina dva, koji je sa velikim uspehom prikazan na Berlinalu, potom film Mladena Kovačevića Zid smrti i tako to kome predstoji premijera u zvaničnom programu Visions du Réel festivala i film Četiri pasoša Mihajla Jevtića, o četiri pasoša i jednoj zemlji, koji se našao u programu festivala u Trstu. Glavonićev film obrađuje tešku temu o najmasovnijoj grobnici u Batajnici, kojim se bavi i film Nedodirljivi, čija će domaća premijera takođe biti na Beldocsu. Svetske premijere imaće još šest naslova koji se takmiče za nagrade – Voli vas vaša Sexymaja Ivana Mandića o blogerki koja se upustila u vode prostitucije, Najvažniji dečko na svetu Tee Lukač, o fanu Džastina Bibera koji i sam pokušava da ostvari svoje snove u šoubiznisu, Hotel dvojka Marka Mamuzića o beskućnicima i najelitnijoj beogradskoj tramvajskoj liniji, Druga linija Nenada Miloševića, o marginalizovanoj neoavangardnoj kulturnoj i umetničkoj sceni s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, Kontraindikacije Tamare von Steiner i Jadranka Branka Lazića o čuvenoj kantautorki Jadranki Stojaković. U kategoriji su i Maske Brankice Drašković, o umetničkim maskama Slobodana Tišme i Djeca Denisa Bojića, o roditeljima koji su tokom rata u Bosni izgubili po troje dece.

Sem filma Nedodirljivi, prateći program srpskih filmova koji se ne takmiče za nagrade čine i naslovi Abdul i Hamza Marka Grbe Singha, Kap u produkciji Za medije nominovan za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo i Tapavica Ognjena Rakčevića (svetska premijera).

Dva posebna programa ove godine su Biografski dokumentarci i Bugarski dokumentarni filmovi. Program biografskih filmova čine dokumentarci o Gabrijelu Garsiji Markesu, Hani Arent, Zlatanu Ibrahimoviću,… dok će domaće boje braniti film o Milošu Crnjanskom. Festival priprema i jedan film iznenađenja u ovoj kategoriji, o kome će tek biti reči. Poseban omaž program Beldocs posvećuje čuvenom dokumentaristi Robertu Flaertiju. Tom prilikom biće upriličena najveća retrospektiva njegovih filmova i prva integralna retrospektiva na 35mm traci u Evropi, te će shodno tome program biti u Jugoslovenskoj kinoteci. Prvi put tom prilikom biće prikazan i digitalno restauriran film Moana, kao i druga dela ovog jedinstvenog sineaste.

Beldocs će u Industry program ugostiti filmske profesionalce u ovoj oblasti. Iz Kopenhagena tim povodom dolazi Pol Pauels, (Paul Pauwels), predsednik Evropske dokumentarne mreže, koji će učesnicima programa, autorima i producentima, u dve odvojene sesije govoriti o pičingu  – kako da predstave svoje projekte komisijama u Evropi – i o mogućnostima evropskih koprodukcija za srpske producente dokumentarnih filmova.

Kao i dosad, brojni gosti, filmski profesionalci iz oblasti dokumentarnog filma posetiće Beldocs. Zasad, potvrđena su gostovanja protagoniste filma Ruski detlić Fedira Aleksandroviča, kao i autora Marte Minorovič (Zud), Suzane Regine Mojres (Raving Iran), Jana Foukala (Amerika), Nenada Puhovskog (Generation 68) i Ade Ušpic (Duh Hane Arent).

Festival Beldocs su podržali Ministarstvo kulture i informisanja RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Filmski centar Srbije, Švajcarska ambasada, Gete institut Beograd, Izraelska ambasada u Beogradu i Ukrajinska ambasada u Beogradu.

Dobrodošli na Beldocs 2016.

Similar Posts