Mapiramo

FAF 25.19

Jubilarni 25. Festivala autorskog filma svečano otvara ovogodišnji kanski pobednik „Parazit” reditelja Bong Džo-hoa – 22. novembra u 19 časova u Velikoj sali Kombank dvorane, dok festival 29. novembra zatvara film „Talaso” Gijom Nikloa.

Program ove godine čini devedeset filmova, dok glavni program donosi dvadeset i četiri ostvarenja od kojih će se dvanaest takmičiti za Gran Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’, i to: „Pritka“ K. Balagova, „Od sutra počinjem da“ I. Markovića, W. Linfenga , „Vatra će doći“ O. Laksea, „Beli, beli dan“ H. Palmasona, „Martin Eden“ P. Marčela, „Priča o tri sestre“ E. Alpera, „Asimetrija“ M. Nešković, „Devica avgusta“ J. Trueba, „Present.Perfect“ S. Zua, „Naše majke“ C. Dijaza, „Mačka u zidu“ V. Kazakove, M. Mileve, i „Moj jutarnji smeh“ M. Đorđevića.

Ove godine akcenat  je na mladim neafirmisanim autorima sa potencijalom da budu prepoznati i nagrađivani od strane velikih evropskih filmskih festivala. U tom kontekstu biće predstavljena dva domaća filmska ostvarenja: „ Asimetrija“ Maše. Nešković i „ Moj jutranji smeh“  Marka Đorđevića u kojem se poslednji put pojavljuje Nebojša Glogovac. Najavljena je koprodukcija srpsko-kineskog filma „ Od sutra, počinjem da“ I. Markovića, W. Linfenga.

Program Bande à part predstavlja hrabre glasove svetske kinematografije, sa tendencijom da nađu svoj novi filmski jezik. U programu će se naći velika imena svetske kinematografije, poput Lava Dijaza i Alberta Seraa.

Žiri Glavnog takmičarskog programa koji će odlučivati o nagradama za najbolji fillm, najbolju režiju i od ove godine najbolji scenario čine: reditelj Ognjen Glavonjić, rediteljka Hana Jušić i filmski kritičar Ariel Švajcer.

FAF od ove godine uvodi nagradu „Gordan Mihić” za najbolji scenario kao stalnu nagradu festivala. Ponekad se perspektiva naših autora zadržava u granicama našeg podneblja, ali Mihić ruši te granice i jedan je od najznačajnijih scenarista Evrope, istakao je na konferenciji za medije Srdan Golubović, predsednik Saveta Festivala autorskog filma.

U trendu izlazaka beogradskih festivala u unutrašnjost, Festival autorskog filma organizovaće specijalne projekcije filmova u Nišu, Smederevu, Boru i Gračanici.

Karte su u prodaji na biletarnicama: Doma omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, bioskopu „Fontana“, Centra za kulturu „Vlada Divljan“, Domu kulture Studentski grad, bioskopu Art Kolarčeva zadužbina, kao i u bioskopu „Dragan Gaga Nikolić“ UK Stari grad.

Similar Posts