Mapiramo

47. FEST

125 premijernih ostvarenja očekuje ove godine publiku FEST-a. U dva takmičarska programa, Glavnom i Srpski film (Srbija i prijatelji), naći će se naslovi koji predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnim trenutkom/prošlošću, a tu su i imaginarni svetovi.

Pored navednih takmičarskih, ovogodišnje izdanje FEST-a predstavlja i revijalne programe: Glavni van konkurencije, FEST 47, FEST 47 Gala, Fokus Evropa, FEST predstavlja, Dokufest, FEST za mlade, Specijalne projekcije i FEST Klasik.

Ovogodišnji Glavni takmičarski program nudi 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije, Rusije. Žiri u sastavu Bojan Vuletić, Milena Zupančić, Ioana Uricaru, Nada Šargin, Goran Bogdan odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Lazar Bodroža, Daniel Rafaelić, Milan Marić, Wang Yao, Albert Wiederspiel. Ove godine program Srpski film (Srbija i prijatelji) integrisao je i izabrane filmove koji predstavljaju srpske manjinske koprodukcije. Cilj te odluke jeste da se kvalitativno poveća konkurentnost pri selektovanju filmova za taj program i podigne svest o značaju manjinskih koprodukcija koje nas već godinama uspešno predstavljaju na najuglednijim svetskim festivalima, a i van njih. Videćemo, tako, srpske koprodukcije s Nemačkom, Poljskom, Slovenijom, Crnom Gorom i Hrvatskom.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

Nagrada Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, posthumno će biti dodeljena srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen glumcu i reditelju Rejfu Fajnsu.

Festival će otvoriti film Miljenica Jorgosa Lantimosa, premijerno prikazan u Veneciji, i nominovan za 10 Oskara. FEST 47 pred publiku izlazi s filmovima koji će zadovoljiti najrazličitije ukuse ljubitelja sedme umetnosti – od sentimentalno surovog Hladnog rata Pavela Pavlikovskog, preko uznemirujućeg, i za mlađu publiku nepreporučljivog, najnovijeg učinka Larsa fon Trira, do otrežnjujućeg antiratnog filma karijere Gijoma Niklua Granice sveta.  Kusturica će predstaviti svoj novi film o Hose Muhiki, Pepe, jedan uzvišen život, a na programu će se naći najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput Vice, Green book, The Wife, If Beale street could talk, Love Simon, Boy erased, Welcome to Marwen, Stan & Ollie, Under the silver lake, ali i novi filmovi  reditelja kao što su Paolo Sorentino, Luka Gvadanjino, Gas van Sant, Mateo Garone, Ksavijer Dolan, Piter Bogdanovič… U FEST-u za mlade biće prikazan i japanski animirani film Mirai nominovan za Oskara, dok će se u programu Dokufest naći filmovi o Vitni Hjuston, Basteru Kitonu i Robertu Mičamu.

47. izdanje FEST-a nudi i filmove čije autore i glumce tek treba da otkrijete – tajlandski film PIPCI (Phuttiphong Aroopheng), francuski DIVLJI (Camille Vidal Naquet), mađarski KOLEKCIONAR (Miodrag Krstić), portugalski DIJAMANTINO (Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt), španski TRI PISMA POLU MORISIJU (Armand Rovira, Saida Benzal), američki PLANINA (Rick Alverson)…

FEST će u program takođe uvrstiti i tri kratka filma mladih autora – Strano telo Dušana Zorića, prikazan u Veneciji, Šafarikova 19 Lane Pavkov, i Mališan Danila Bećkovića.

Ovogodišnja novina je da se FEST sa takmičarskim programima vraća u svoj prvobitni dom – Kombank dvoranu (nekadašnju Dvoranu Doma sindikata).

Karte za festival biće puštene u prodaju 9. februara. Karte za projekcije u Sava centru, Kombank dvorani i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana, mogu se nabaviti i online putem Ticket vision-a (ex-Eventim), kao i na svim Ticket vision prodajnim mestima (u tom slučaju, cena karata je uvećana za 20 din). Karte za ostale projekcije kupuju se na blagajnama sala. Cene karata kreću se od 250 do 400 dinara (500 dinara za ovaranje i zatvaranje), a filmovi će se prikazivati u sledećim salama: Sava centar, Kombank dvorana, Dom omladine, DKCB, Fontana, Muzej jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenska kinoteka, CZK Vlada Divljan, Cine Grand – Capitol Park Rakovica, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx 4D Delta city, Cineplexx BIG Beograd, Art bioskop Kolarac i CZK Sopot.

U prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama.

Similar Posts