Mapiramo

24. FAF

24. Festival autorskog filma, koji se održava od 23. do 30. novembra, svečano će biti otvoren projekcijom filma japanskog reditelja Hirokazu Korede, „Kradljivci“, u Kombank dvorani (20.00 časova).

U Glavnom programu biće prikazano dvadeset šest ostvarenja, od koji će se deset takmičiti za Grand Prix nagradu ‚‚Aleksandar Saša Petrović’’. Filmovi domaćih reditelja u takmičarskom programu su ‚‚Teret’’ Ognjena Glavonića, ‚‚Ti imaš noć’’ Ivana Salatića i ‚‚Granice, kiše’’ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića. U programu se zastupljeni filmova koji su nagrađivani na najvećim svetskim festivalima, a kod nas će biti premijerno prikazani upravo na 24. FAF-u: „Suton’’ Lasla Nemeša, ‚‚Zaposlena’’ Nikosa Labota, ‚‚Srećan kao Lazaro’’ Alis Ročvočer, ‚‚Ne zanima me da li ćemo se upisati u istoriju kao varvari’’ Radu Žudea…

U okviru Pratećeg programa, tu su Hrabri BalkanBande à part  i ACID. Ono što odlikuje Posebni program ove godine jesu Cinéfondation, Žilnikova internacionala retrospektiva filmova Želimira Žilnika ovogodišnjeg laureata Nagrade za životno delo, Omaž Živojinu PavlovićuRetrospektiva Žak Rivet, IN FOCUS – Filip Grandrije i Priča i autorski film.

Festival 30. novembra svečano zatvara film ‚‚Svi znaju’’ Ašgara Farhadija, u Kombank Dvorani.

I ove godine, Festival autorskog filma domaćin je trećeg modula profesionalnog trening programa Goethe Instituta, First Films First. Jedan od tutora na beogradskom modulu biće i poznati rumunski reditelj Kristi Puju, koji će održati masterklas otvoren za javnost.

Na inicijativu Francuskog instituta, Filmski centar Srbije i Festival autorskog filma organizuju treće izdanje Srpsko-francuskih filmskih susreta Rande vu od 28. do 30. novembra u Kombank dvorani. Cilj susreta je jačanje veza između srpskih i francuskih filmskih profesionalaca i uspostavljanje poslovne saradnje koja vodi većem broju koprodukcija.

Pored Kombank dvorane koja je glavna lokacija ovogodišnjeg izdanja Festivala, projekcije su organizovane i u Domu omladine Beograda, Dvorani kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, bioskopu Fontana, Centru za kulturu Vlada Divljan, Domu kulture Studentski grad i Art bioskopu u Kolarčevoj zadužbini.

Više o programu Festivala – na sajtu: faf.rs.

Similar Posts