Mapiramo

Beldocs 2020 — Preporučujemo:

U okviru 13. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji će se ove godine održati od 3. do 10. septembra na nekoliko lokacija u Beogradu i onlajn, biće prikazano više od stotinu filmova podeljenih u 17 selekcija. U nastavku izdvajamo pet dokumentaraca koje ne smete propustiti.

 

+ Crveni Mesec (Lúa vermella) – Selekcija Meteori
Lois Patiño — Španija — 2020 — 84′

Crveni Mesec

U jednom selu na galicijskoj obali, reklo bi se da vreme stoji. Svi su paralizovani, iako još uvek možemo da čujemo njihove glasove: oni govore o duhovima, o vešticama, o čudovištima. Pojavljuju se tri žene koje pokušavaju da pronađu Rubija, mornara koji je nedavno nestao u moru.

_________________________________________________________

 

+ Nomad: Tragovima Brusa Čatvina – Selekcija Udarni termin
(Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin )
Werner Herzog — VB — 2019 — 85′

Kada je legendarni pisac i avanturista Brus Četvin umro od AIDS-a, pozvao je svog prijatelja i saradnika Vernera Hercoga, tražeći da pogleda njegov skorašnji film o plemenima Sahare. Zauzvrat, u vidu poklona za rastanak, Četvin je dao Hercogu ranac koji je nosio na svojim putovanjima širom sveta. Trideset godina kasnije, noseći isti ranac, Hercog se uputio na svoje putovanje, inspirisan zajedničkom strašću prema nomadskom životu. Uz put, Hercog otkriva priče o izgubljenim plemenima, lutalicama i sanjarima.

Trejler >> Nomad: Tragovima Brusa Čatvina

________________________________________________________

 

+ Četvrto kraljevstvo (El cuarto reino) – Međunarodni takmičarski program
Alex Lora, Adán Aliaga — Španija — 2019 — 83′

U centru za reciklažu na periferiji Njujorka, nedokumentovani ilegalni imigranti i gubitnici dele zajedničko razočaranje američkim snom. Odgovarajući na ovo lažno obećanje, Ana, Valter, Judžin, Pjer i Rene naći će utehu u međusobnom društvu. Snovi ne umiru ako se putovanje nastavi, bez obzira na poreklo i odredište.

Trejler >> Četvrto kraljevstvo

_________________________________________________________

 

+ Iza svakog kralja (The Kingmaker) – Selekcija Profil
Lauren Greenfield — SAD-Nemačka — 2019 — 100′

Fokusiravši se na neuništivi lik Imelde Markos, Iza svakog kralja ispituje, uz intiman pristup, neočekivani povratak porodice Markos na vlast na Filipinima. Film istražuje uznemirujuće nasleđe Markosovog režima i beleži trenutne težnje Imelde da pomogne svom sinu Bongbongu da postane potpredsednik. U tom cilju, Imelda samouvereno prepravlja istorijat korupcije svoje porodice, zamenjujući je narativom matrijarhove ekstravagantne ljubavi prema svojoj zemlji.

__________________________________________________________

 

+ Blizanci satkani od sna – Srpski takmičarski program
Sead Šabotić, Lea Vahrušev — Srbija — 2020 — 70′

Blizanci satkani od sna 2020 still photo

Film prati grupu osuđenih lica koji izdržavaju kazne u Okružnom zatvoru u Beogradu. Mislima usmerenim na svoje supruge i decu, osuđenici preispituju svoje odluke, dok sanjaju slobodu i ponovni zajednički život sa svojim porodicama.

 

Više informacija o programu, satnicama i lokaciji >> na sajtu Festivala.

 

Similar Posts