Mapiramo

26. Festival autorskog filma

26. izdanje Festivala autorskog filma svečano je otvoreno 27. novembra, obraćanjem Srdana Golubovića, predsednika Saveta Festivala i Stefana Ivančića, člana Saveta i selektor programa „Hrabri Balkan”:

„Umetnost je zavera protiv sveta u kome živimo i ona je, možda, u ovom trenutku jedino pribežište koje nam ostaje. Umetnost je ulazak u svet lepote, snova, strasti i nade. Zato će Festival ove godine da se održi“, izjavio je Srdan Golubović.

Čast da otvori Festival pripala je filmu „Zlo ne postoji”, u koji je publiku video porukom uveo reditelj filma, Muhameda Rasulofa, i tom prilikom zahvalio organizatorima na trudu da se ovogodišnje izdanje održi.

Festival će, umesto tradicionalnih nedelju dana, ove godine trajati čak tri nedelje, od 27. novembra do 16. decembra. Program za prvu nedelju nalazi se na zvaničnom sajtu, kao i na društvenim mrežama Festivala, dok će sledeće nedelje biti objavljene nove satnice za projekcije nakon 4. decembra, a druge nedelje Festivala satnice za poslednju.

Glavni program obuhvata 22 ostvarenja, od kojih će se deset filmova boriti za Grand Prix Festivala i nagradu Aleksandra Saše Petrovića. U okviru glavnog programa van konkurencije, publika će moći da pogleda 12 filmskih ostvarenja u koje spada i debitantsko delo gruzijske režiserke Dee Kumbašvili – film „Početak”, o kome se najviše priča ove godine.

Ostvarenja mladih autora i ove godine predstavlja selekcija „Hrabri Balkan”, u okviru koje i jedan animirani dugometražni film hrvatskog reditelja Dalibora Barića – „Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”.

Program Festivala obuhvataju i selekcije: „Acid”„Bande a part”„Cinéfondation”,kao i specijalne projekcije.

Ove godine Festival predstavlja i retrospektivu posvećenu jednom od najznačanijih dokumentarista sveta, našem velikom reditelju i scenaristi Vlatku Giliću. Gilićev film „Kičma” iz 1975. godine svečano će biti prikazan u Domu Omladine.

Bioskopske dvorane u kojima se Festival održava do 4. decembra su: Kombank Dvorana, Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, stara i nova zgrada Muzeja Jugoslovenske kinoteke, bioskop Fontana, bioskop Dragan Gaga Nikolić – UK Stari Grad, Art bioskop – Kolarčeva zadužbina i  CK  Vlada Divljan.

Zbog epidemiološke situacije publika će imati mogućnost da neka filmska ostvarenja pogleda i na onlajn platformi mojoff.net.

Similar Posts