Mapiramo

Sve je lako kad si mlad        

Proslava Medjunarodnog dana mladih u „Gnezdu”


Međunarodni dan mladih obeležen je 12. avgusta u „Gnezdu”, na šestom spratu Beograđanke, nizom radionica i zabavno-muzičkim programom. Dan mladih se u svetu obeležava od 2000. godine, a u Srbiji od 2007. Svake godine Međunarodni dan mladih ima drugu tematiku, želeći da tako skrene pažnju na aktuelne probleme mladih i izazove sa kojima se susreću.


Programi ovogodišnje proslave posetioce su čekali na dva „stage-a”: na terasi su predstavljene različite organizacije, a u zatvorenom delu napravljen je Game Corner, za ljubitelje igrica i virtuelne stvarnosti. Uz mafine, kolače, kafu i sokove, nastale su i dobre fotografije, a najbolje su i nagrađene.
Na proslavi je uručena nagrada MladGrad, koja se dodeljuje lokalnim samoupravama, organizacijama, neformalnim grupama i pojedincima za doprinos unapređenju položaja mladih u lokalnoj zajednici. Ovogodišnji dobitnik  je Krovna organizacija mladih Srbije.

IMG_20160812_150003

„Mladi ne mogu biti tema samo na Dan mladih, već se svi mladima moraju baviti i tokom ostalih dana u godini. Sistemskom brigom o mladima je jedino moguće rešiti probleme”
, govori Bojana Selaković, menadžerka za javne politike.

Nagrada MladGrad i nagrada koju dodeljuje Krovna organizacija mladih Srbije će u budućnosti biti povezane i međusobno prožete.

„Krovnoj organizaciji mladih Srbije važno je da prati i doprinosi omladinskoj politici na lokalnom nivou. Mladi su sadašnjost koju je ključno podržati sada, prepoznati sada i uključivati odmah”, dodaje Tatjana Nikolić, članica Upravnog odbora KOMS-a.
Tema ovogodišnjeg Dana mladih bila je „Mladi i migracije”, a centralna manifestacija održana je u banji Koviljači pod nazivom „Aktiviraj se i ti”. U gradovima širom Srbije organizovane su tematske aktivnosti koje za cilj imaju ukazivanje na značaj mladog stanovništva (od 15 do 29 godina) Srbije, koje prema statističkim podacima iz 2007. godine čini 19,8% populacije.

 

Bojana Spalević

 

 

 

 

Similar Posts