Mapiramo

65. MARTOVSKI FESTIVAL

Praznik priča

I ove godine Martovski festival biće mesto susreta nacionalnih i međunarodnih filmskih autora, producenata, distributera i direktora festivala, ali i mesto gde beogradska publika može da pogleda dobre, lepe, potresne, duhovite priče ispričane na načine koje ne možemo da vidimo u redovnoj bioskopskoj ponudi, a koje na istinitiji, dublji, autentičniji način pričaju priče o nama.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma svoje šezdeset peto izdanje dočekuje u trenutku najvećeg uspeha srpskog dokumentarnog filma: glavne nagrade za film Druga strana svega, autorke Mile Turajlić u Amsterdamu. Festival se održava od 28. marta do 1. aprila 2018. godine u organizaciji Doma omladine Beograda, i potpisom umetničkog direktora – reditelja i producenta Marka Popović, i specijalnog savetnika, dramaturga Bobana Jevtića.

Respektabilna ekipa selektora,  domaćih filmskih profesionalaca (reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda) izabrala je ukupno 80 filmova koji će se boriti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (ali i za značajnu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, koja ide uz nagradu), kao i za četiri strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Festival će otvoriti jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnje produkcije, domaći dokumentarni film „Tierra Utopia” rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokrata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika.

Pored ovog filma, u sklopu specijalnih večernjih projekcija biće prikazani napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića „Dugo putovanje u rat”, dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata.

Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice, Rut Bekerman, biće predstavljena retrospektivnom radova – četiri filma, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Ove godine, Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju važne godišnjice i na 65. Martovskom festivalu predstaviće probranu selekciju radova koji su prethodnih godina na ovoj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja, a FDU će predstaviti i načine i mogućnosti studiranja svima onima koji bi da upišu našu najprestižniju umetničku akademiju.

Aleks Miler, izvršni kreativni producent VICE Evrope ponudiće insajderske informacije o najkontroverznijoj svetskoj producentskoj kući. Lejla Dedić, programski producent Al Jazeere Balkan otkriće kakve priče zanimaju ovog regionalnog dokumentarnog giganta. Kristina Bartošova iz programa ExOriente sa festivala dokumentarnog filma iz Jihlave (Češka republika), najznačajnijeg festivala u Istočnoj Evropi, predstaviće programe podrške za koje mogu da konkurišu i naši, domaći filmski autori.

Martovski festival ponudiće i ekskluzivni pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke. Kurdski borci za slobodu, mali kineski grad koji se drastično menja pod naletom industrijalizacije, mir i spokoj amazonskih šuma – nova tehnologija i novi narativni postupci u pričanju filmskih priča preneće nas tamo gde nismo ni znali da možemo da budemo, a da se pri tom ne pomerimo iz prostora Doma omladine Beograda.

Cena ulaznica i ove godine iznosiće 200 dinara po projekciji, odnosno terminu prikazivanja kratkih filmova, dok će za studente FDU i drugih filmskih akademija biti obezbeđene besplatne propusnice.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Similar Posts