Mapiramo

BELDOCs 2021: Reality check

Program 14. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koji se održava od 9. do 16. septembra u Beogradu, čini više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja. Pored bioskopskih, tu su projekcije na otvorenom kao i on line, a sva festivalska događanja biće u potpunosti organizovana u skladu sa merama suzbijanja Covid-19.

Beldocs će biti održan na otvorenom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac, sale Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Centra za kulturu Vlada Divljan i bioskopa Balkan.

Specijalni program eleMental će publici približiti temu mentalnog zdravlja kroz paletu životnih priča i ljudskih perspektiva, a pet pažljivo odabranih filmskih ostvarenja u programu će o ovoj temi govoriti na uzbudljiv, iskren i beskompromisan način, rezonirajući sa našim unutrašnjim svetovima, budeći empatiju i razbijajući barijere i stereotipe. 

Ovogodišnji događaji u okviru programa Beldocs Industry spajaju više od 60 profesionalaca iz filmske industrije – agente prodaje i distributere, predstavnike festivala, VOD platformi i TV emitera, iz više od 30 zemalja. Biće prisutno više od 30 autora dokumentarnih filmova koji učestvuju u programima Beldocs in Progress, Serbian Docs in Progress, Beldocs Academy i Documentaries for Kids & Youth. Oni predstavljaju i Zapadni Balkan, ali i šire geografsko područje od baltičkih država do Ukrajine i Gruzije.

Beldocs Akademija, kao i prethodne godine, u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju. Beldocs Akademija se održava u saradnji sa Filmskim centrum Crne Gore, koji je i ove godine sponzor nagrade za najbolji projekat na akademiji. 

Na otvaranju festivala 9. septembra, pod otvorenim nebom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazan film „Fejt i Branko” (Faith and Branko) u režiji Ketrin Hart (Catherine Harte), intimni dokumentarac koji prati ljubav dvoje muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot i romskog violiniste Branka Ristića.

Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje online, od 9. septembra u 22.00 do 16. septembra u 23.59. Karte za online projekcije će moći da se kupe u ovom periodu i za većinu filmova važiće 48 sati nakon obavljene kupovine. Cena karte je 200 dinara ili 2 dolara za dugometražne filmove, a 150 dinara ili 1,5 dolar za kratkometražna ostvarenja. Filmovi će biti dostupni preko linka „Beldocs online“ u glavnom meniju festivalskog sajta.

Prodaja karata za fizičke projekcije organizovana je preko Beldocs online servisa, dok će kupovina ulaznica na lokacijama održavanja festivala biti moguća od početka septembra do kraja festivala, osim za Amfiteatar Muzeja Jugoslavije gde će fizička prodaja biti moguća samo na licu mesta, pola sata pred projekciju. Cena karata je 300 dinara za sve projekcije, osim za one u Muzeju savremene umetnosti Beograd, koje će se prodavati po ceni od 100 dinara.

Beldocs je realizovan zahvaljujući podršci Evropske Unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, ambasada Australije, Portugalije, Ukrajine, Izraela, Švajcarske, Slovenije, Gete instituta, Austrijskog kulturnog foruma, Italijanskog kulturnog centra, Francuskog instituta, Filmskog centra Crne Gore, Grčkog filmskog centra, Misije OEBS-a u Srbiji, RYCO, DOX TV, TV Al Jazeera Balkans i Orion Telekoma.

Similar Posts