Mapiramo

44. FEST 2016. = briше granice

44. FEST svečano, 26.2.2016, otvara debitantski film Nikole Ljuce – Vlažnost, najbolji filmovi biće nagrađivani u tri takmičarska programa, za kvalitet filmova pobrinuo se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave – Mladen Đorđević, a publika je dobrodošla na 110 premijernih filmova!

Ovogodišnje programske celine su: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM ¶ SRPSKI FILM (takmičarski) ¶  GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE ¶  FEST 44 FOKUS EVROPA ¶  GRANICE (takmičarski) ¶ THRILLS & KILLS ¶  PLAZMA FESTIĆ  ¶ DOKUMENTFEST  ¶ MICROWAVE ¶ FEST KLASIK ¶ SPECIJALNE PROJEKCIJE.

U GLAVNOM TAKMIČARSKOM PROGRAMU naći će se 15 filmova iz 13 zemalja: Francuske, Irana, Nemačke, Mađarske, Norveške, Izraela, Meksika, Vijetnama, Italije, Hrvatske, Gvatemale, Bugarske i SAD. „U većini filmova tematski dominira buđenje pojedinca koji je sebi nametnuo ulogu epizodiste ili statiste, a onda isprovociran spletom okolnosti odluči da zgrabi sudbinu u svoje ruke i postane glavni glumac svog života”, kaže umetnički direktor Jugoslav Pantelić.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film će poneti nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji (SRPSKI FILM), a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U ovoj selekciji biće prikazano 19 filmova, od kojih premijerno –  Vlažnost, Dobra žena, Otadžbina,  ProcepApofenija, Otvorena i Paluba ispod Terazija. Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent  Srbija, od kojih ćemo premijerno gledati S one strane, Život je truba, Narodni heroj Ljiljan Vidić, Brat Dejan, Ti mene nosiš i Zvizdan. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

Treći takmičarski program je program GRANICE, u kome se takmiči 11 subverzivnih filmova iz Nemačke, Francuske, Hrvatske, Japana, Tajlanda, Argentine, Indije, Etijopije i Poljske.

FEST će ove godine predstaviti i veliki broj filmova malih kinematografija. U Beograd dolaze filmovi iz: Vijetnama, Gvatemale, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije, Albanije, a neće izostati ni oni na engleskom, francuskom, španskom, ruskom, nemačkom, kineskom i japanskom jeziku.

U GLAVNOM PROGRAMU VAN KONKURENCIJE naći će se i favoriti za Oskara kao što su Bruklin, Kerol, Pod lupom, Dankinja, Trambo i Sikario. Tu su i najnovija ostvarenja poznatih reditelja, kao što su Kraljica Pustinje Vernera Hercoga, 99 Domova Ramina Bahranija, Ave Cezare Itana i Džoela Koena, Mladost Paola Sorentina, Nerazuman čovek Vudi Alena, Jastog Jorgosa Lantimosa, Komuna i Daleko od razuzdane gomile Tomasa Vinterberga, Ubica Hu Hsiao Hsiena, Imati 17 godina Andre Tešinea…

FEST ove godine sa projekcijama izlazi i van bioskopskih prostora. U godini Šekspira, najnovija ekranizacija Magbeta biće prikazana u Narodnom pozorištu, dokumentarac o Dženis Džoplin u prostoru UK Parobrod, a film Noma u restoranu Komunale.

Kuriozitet ovogodišnjeg FEST-a je predstavljanje jedne TV serije – Poslednji panteri, koja je snimana prošle godine u Beogradu. Prve dve epizode ove serije biće emitovane u okviru jedne projekcije.

Migracije postaju nezaobilazna tema, i ulaze i filmska scenarija, pa ćemo tako gledati nekoliko filmova koji se bave ovim aktuelnim problemom, kao što su Mediteran, Bruklin, Dipan pa i Rasprskavanje. U okviru FEST KLASIK programa prisetićemo se i nekih starijih ostvarenja koja su promišljala temu migracija. U okviru tog programa biće obeleženo i 20 godina smrti Nebojše Đukelića – kroz projekcije njegovog filmskog izbora, a u nekoliko navrata će biti prikazan i njegov poslednji intervju, kao i dokumentarac o njegovom radu.Takođe, biće prikazano nekoliko filmova kao omaž nedavno preminulom Dejvidu Bouviju.

FEST ove godine pažnju posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija – PLAZMA FESTIĆ. Među filmovima za tinejdžere izdvaja se slovenački Julija i alfa Romeo.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, a od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana. Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće naknadno objavljeni, kao i dobitnik nagrade počasni Beogradski Pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

Gosti ovogodišnjeg FEST-a biće legendarni reditelj Jhon McTiernan, čuvena glumica Almodovarovih filmova Victoria Abril, kao i glumac Anthony LaPaglia.

KARTE za festival u prodaji su od 6. februara u Sava centru, na Eventim prodajnim mestima i na blagajnama ostalih sala.

Cene:
Sava centar: svečano otvaranje 26.2. u 19h- 500din
projekcije od 9h 200din, 11h i 13.30h 250din, 16.30h 300din, 19h i 22h 350 din, 24h250din.
Dom omladine Beograda: 12.30h, 15h, 22.30h 250din, 17.30h i 20h 300din
DKCB: 12h, 14.30h, 22h 250din, 17h i 19.30h 300din
Fontana: 15h, 17h, 250din, 19h, 21h 300din
Cineplexx Ušće:  16.30, 17.30h, 19h, 19.30h, 20h, 21.30h, 22.30h 350din
Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 18h i 20h 250din
Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova): 17h i 21h 250din, 19h 300din

Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama.

I ove godine o programu i vestima vezanim za festival možete se informisati pored web site-a www.fest.rs i facebook stranice i pomoću aplikacije za Android i  iOS mobilne uređaje koja će uskoro biti dostupna na Play store i App store.

Potrudićemo se da za vas mapiramo najbolje scene 44. praznika filma u našem gradu. 

maperi

Similar Posts