Mapiramo

48. FEST

48. izdanje FEST-a biće održano od 28. februara do 8. marta 2020, pod sloganom „Skupljači emocija”, a u skladu sa omažom legendarnom glumcu, Bekimu Fehmijuu, koji nas je napustio pre deset godina. Festival otvara film „Otac” Srdana Golubovića u Sava centru, čime se nastavlja odnedavno uvedena praksa da ta čast pripada domaćem ostvarenju, dok će svečano zatvaranje obeležiti holivudski glumac Džon Malkovič, koji će izvesti muzičko-scenski performans „Muzički kritičar”, u Kombank dvorani.

FEST 2020 BEKIM

Pored Malkoviča, laureti nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće i Kosta Gavras i naša velika glumica – Mira Banjac.

Umetnički direktor Jugoslav Pantelić odabrao je 96 premijernih filmova, svrstanih u različite programe: Glavni takmičarski, Glavni van konkurencije, Fokus Fest, Gala, Fest klasik, Fest 48, Specijalne projekcije i Fest fokus van konkurencije.

Pantelić je na prvoj konferenciji za štampu povodom ovogodišnjeg FEST-a najavio da će se za nagrade za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu, kao i najbolji debi takmičiti 20 filmova iz sveta, uključujući Srbiju, a o njima će odlučivati petočlani žiri: slovenački glumac Sebastijan Kavaca, glumica Nataša Ninković, hrvatska rediteljka Dana Budisavljević, nemački glumac Klemens Šik i reditelj Nikola Ljuca.

 „Ono što zasigurno ne dominira u izuzetno jaki autorskim filmovima jeste optimizam, no i ukoliko ga je moguće osetiti, proizvod je neosnovanih nadanja i vere u to da na kraju uvek sve bude dobro… Junaci filmova Glavnog programa jesu ljudi najčešće čudnih i u manjoj meri čudesnih sudbina čija budućnost tek donekle zavisi od njih samih”, kazao je Pantelić.

Glavna novina ovogodišnjeg festivala svakako je jedan takmičarski program, te će se srpski filmovi naći uz najveće svetske hitove.

Festivalski program Gala nudiće najnovije filmove Romana Polanskog, Atoma Egojana, Klinta Istvuda, Džima Džarmuša, Vudija Alena, Andreja Končalovskog i mnoge druge među kojima i oni nominovani za Oskara i slična priznanja poput „Jojo Rabbit”, „The Lighthouse”, „Corpus Christi”, „Late night”…

U programu Van konkurencije naći će se filmovi Gorana Paskaljvića, Koste Gavrasa, braće Darden, dok će se među specijalnim projekcijama naći i serija „Tajkun” Miše Terzića, kao i televizijski film RTS „Proleće na poslednjem jezeru”. U ovaj program je ušao i film Kristijana Pujua „Malmkrog”, koji će biti prikazan na Berlinalu.

Program Klasika ove godine između ostalog biće posvećem nedavno preminuloj divi glumišta, Nedi Arnerić.

„Kuriozitet je da će u okviru ovog programa biti predstavljena publici i finalna verzija čuvene ’Apokalipse danas’ Fransisa Forda Kopole”, najavio je Pantelić.

Gosti festivala, kako su organizatori otkrili, biće brojni, a među već navedenim naći će se i glumac Kristos Lulis, Milčo Mančevski, Ougust Dil, Atom Egojan, Mirjana Joković, Goran Bogdan…

FEST će ove godine održati preko 300 projekcija u osam dvorana, a prvi put ove godine za prepodnevne projekcije od 10 časova u Kombank dvorani biće odobren popust od 50% penzionerima, na kupovinu bioskopske ulaznice na dan projekcije.

Izvršni producent, Darja Bajić otkrila je da će muzički performans Džona Malkoviča biti uz muziku Alekseja Igudesmana, koji je poznat po svojim neobičnim obradama i izvođenjima velikih kompozitora poput Mocarta, Betovena, Šopena: „Performans nosi naziv ’Muzički kritičar’ jer će se izvoditi uz negativne kritike koje su dobijali pomenuti kompozitori, a s ciljem da se postavi pitanje koliko kritika danas utiče na mišljenje publike i osećanje.”

Karte za 48. Fest puštene su u prodaju 25. januara, na blagajnama svih dvorana, kao i onlajn.

J. Žarković

Similar Posts