Mapiramo

35. VALJEVSKI JAZZ FESTIVAL

Valjevski Jazz festival jedini je festival koji je u kontinuitetu održavan svake godine od svog osnivanja i na kojem je nastupilo skoro 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva. Ove godine pod sloganom Ljuto skovan jazz podržan je od strane Ministarstva za Kulturu i informisanje i Grada Valjeva, a održava se u organizaciji Centra za kulturu Valjevo.

Instagram: jazzfestvaljevo   ➡ Facebook: ValjevoJazzFest

Glavni program 35. Valjevo JAZZ festivala počinje u četvrtak 16. maja i trajaće do nedelje 19. maja. Program će u četvrtak početi koncertima valjevskih bendova pod nazivom Valjevska odvala, nakon koje će nastupiti proslavljeni basisti iz Valjeva – Jovan Torbica & Larry Loquist duo uz podršku bubnjara Branka Popovića i Uroš Spasojević projekt.
U petak se nakon nekoliko godina na festival na veliku radost publike i organizatora vraća Big Bend RTS na čelu sa Duškom Gojkovićem, koji će tradicionalno izvesti Valjevsku podvalu odabranim kompozicijama iz svog opusa. Big Band RTS je podržavao festival od svog nastanka i u najtežim trenucima njegovog bivstvovanja i ove godine biće predvođen jednim od najeminentnijih i najpriznatijih izvođača sa ovih prostora – Duškom Gojkovićem. Predstavnik progresivnije škole naš čuveni pijanista Dragan Ćalina uz svoj kvartet predstaviće novi album, koji još nije objavljen, pa će nastup biti svojevrsna premijera, kojoj se svi raduju.
D.Goykovich 2018 ©Jan Scheffner
Subota je rezervisana za našeg prvog doktora džez klavira, profesora klavira i kompozicije na Univerzitetu u Nju Orleansu – Dimitrija Vasiljevića, koji će svirati u Srbiji prvi put posle 12 godina. Vasiljević će sa svojim Njujorškim kvartetom predstaviti svoj poslednji album Accidental nomad koji je ove godine nominovan u četiri kategorije za nagradu Gremi. Iz Francuske stiže svetska zvezda Sebastien Giniaux, koji virtuozitetom sigurno zaslužuje da se nazove  dostojnim naslednikom Djanga Reinhardt-a dvadesetprvog veka. Sebastijen Žino kvintet donosi gitarski gipsy stil.
Poslednji dan festivala donosi publici egzotični trio Shalosh iz Izraela i Naked koji nam stižu pravo sa svetske turneje i koncerata u Izraelu, Brazilu, Čileu, Južnoj Koreji, Indiji, Parizu, da nam demonstriraju šta je budućnost jazz-a i kuda dalje.
U okviru oficijalnog programa festivala organizovane su brojne radionice za učenike muzičkih škola, studente akademija umetnosti, afirmisane muzičare, kao i sve zainteresovane u okviru kojih će moći da nadograđuju svoje muzičko obrazovanje i razmenjuju dosadašnja iskustva, a koje će voditi eminentni umetnici i pedagozi kao što su Duško Gojković, Dimitrije Vasiljević, Ricardo Grilli, Ben Tiberio, Raphael Pannier, Luka Ignjatović, Jova Torbica, Peđa Milutinović, Dragan Ćalina…

A - logo - jpeg

Similar Posts