Mapiramo

7 VELIČANSTVENIH : 2018

 

Festival „Sedam veličanstvenih” svoje izdanje 2018. emituje od 8. do 14. juna, u obnovljenoj dvorani Doma sindikata, sada Kombank Dvorani, sa vrhunskom opremom za projekcije i zvuk – pravom mestu za velika ostvarenja modernog dokumentarizma.
____________________________________________________ 

Petak, 8. jun  –  20:00 svečano otvaranje
PRINC I DIBUK
THE PRINCE AND THE DYBBUK
Poljska, Nemačka 2017.
82 minuta
režija: Elvira Nivera i Pjotr Rosolovski

Najbolji film u selekciji Filmova o filmu Venecijanskog festivala 2017. – Princ i Dibukotvara festival! Priča o zapanjujućoj misteriji koja postaje sve složenija i neočekivanija kako se odvija pred nama.
Ko je bio režiser i holivudski producent Mihal Vašinski koji je radio s najvećim filmskim zvezdama svog vremena kao što su Sofija Loren, Klauduja Kardinale, Orson Vels? Princ Vašinski je kroz burne i dramatične godine sopstvene i svetske istorije ispisivao svoju životnu priču kao da je režirao najfantastičniji film.
Vrhunski moderni dokumentarac izuzetno složene strukture u kom se prepliću fascinantni arhivski snimci sa snimcima potrage, svedoka i prostora. 

Subota, 9. jun  –  20:00
DECA UČITELJICE KIT
DE KINDEREN VAN JUF KIET
Holandija 2016.
115 minuta
režija: Petra Lataster Čiš i Peter Lataster

Dobitnik godišnje nagrade Holandske filmske akademije kao najbolji dugometražni dokumentarac 2017. godine. „Masterklas iz dokumentarnog filma… Divan, uzbudljiv film u slavu života“ kako piše u članku časopisa „The Hollywood Reporter”.
Ova dirljiva filmska priča, bez intervjua i naratora, uvodi nas u uzburkani svet malih, neodoljivih, harizmatičnih heroja koji su upravo stigli u jedno malo mesto u Holandiji i ušli u učionicu jedne obične osnovne škole. Za njih je to sve novo i zbunjujuće, oni su neprilagođeni, preosetljivi i uplašeni. Ali kao i sva deca, i oni su i nemirni, i nevaljali, i neukrotivi, i njihova maestralna učiteljica Kit svojim zadivljujućim veštinama vrsnog pedagoga od prvog trenutka započinje veliku bitku. Bitku u kojoj su pored učenja i znanja uzajamno poštovanje i dostojanstvo vrhunski ciljevi.
Diskretno sniman u nivou deteta tokom perioda od godinu dana ovaj film je priča o radosti i iskustvima koja menjaju decu i oblikuju njihov svet.

 

Nedelja, 10. jun  –  20:00
NASLANJANJE NA VETAR – ENDI GOLDSVORTI
LEANING INTO THE WIND – ANDY GOLDSWORTHY
Velika Britanija, Nemačka, 2018.
93 minuta
režija: Tomas Ridelšajmer

Dva velika umetnika – vajar koji oblikuje prirodu i stvara nadrealne prizore realnosti, Endi Goldsvorti, i filmski autor koji slika kamerom, Tomas Ridelšajmer, sreću se ponovo posle šesnaest godina. I ponovo zajedno, kao u velikom filmu „Reke, plime i oseke – Endi Goldsvorti oblikuje vreme“ poetizuju prirodu i stvaraju fascinantni rad o dubokom smislu umetnosti.
Od urbanih prostora Edinburga i Londona do predela na jugu Francuske i Nove Engleske, nižu se pejsaži koje vajar Goldsvorti pretvara u vrhunska dela lend-arta, a kamera u maestralno estetizovane kadrove filma. Ali koliko je „Naslanjanje na vetar“ priča o stvaranju, umetnosti i umetničkim postupcima, podjednako je, ako ne i više, priča o odnosu čoveka i prirode. I tu tek počinje prava iskonska saga o velikoj ljubavi strasnog borca za prirodu, ekološkog aktiviste Goldsvortija koji dodiruje svaki kamen, svaku travku, laticu, granu, svaku kap vode kao drago biće i u njemu prepoznaje unutrašnje pulsiranje koje prožima planetu.

 

Ponedeljak, 11. jun  –  20:00
LAVEŽ PASA U DALJINI
THE DISTANT BARKING OF DOGS
Danska, Švedska, Finska 2017.
90 minuta
režija: Simon Lereng Vilmont

Film koji je osvojio najviše glavnih nagrada na svetskim festivalima, među kojima su i IDFA nagrada za prvo ostvarenje i nagrada FIPRESCI. Ovo je film koji nastavlja divnu autorsku nit započetu nezaboravnim poetskim ostvarenjem „Ivanovo detinjstvo” o dečaku i ratu, jednog od najvećih filmskih umetnika Andreja Tarkovskog. Prostor je skoro isti, sada Ukrajina, a ovoga puta je vreme sadašnje i junak priče zove se Oleg. On ima deset godina i radi ono što rade svi dečaci na svetu njegovih godina – igra se, ide u školu i najviše od svega voli da tumara i otkriva svet oko sebe. Taj njegov svet počinje od dvorišta i ulice i širi se neograničeno preko livada, šumaraka, duž obale reke. Ali podjednako važan postaje i tamni obris nevidljive, a dramatično prisutne i opasne ratne buke koja ispunjava malo, sve praznije selo. Trenuci u kojima se sve pretvara u strah, a film još više postaje dirljiva poetska antiratna priča o malima i nezaštićenima u vihoru velikih događaja.

 

Utorak, 12. jun  –  20:00
DOGAĐAJI U MESTU IDRE
HÄNDELSER I YDRE
Švedska, 2018.
88 minuta
režija: Mala Grapengiser, Per Bifrost, Aleksandar Rinius

Bioskopski hit čije se projekcije upravo dešavaju širom Švedske, dok ujedno započinje svoj pohod na svetske festivale. Rad rediteljskog trija, Male Grapengiser, Pera Bifrosta i Aleksandra Riniusa je zabavna i otkrivajuća šetnja jednim švedskim malim mestom. Kombinovanjem mitova, bajki i svakodnevnog realizma švedski autori kreiraju diskretnu komediju u dokumentarcu neobične atmosfere.
Pred nama se otkriva iznenađujuće bogatstvo života, od crkvenih skupova, zajedničkih umetničkih poduhvata, poslovnih poduhvata ili dečjih igara, do diskretno zabeleženih toplih, intimnih trenutaka. Čak i kad se starosedeocima planirano ili neplanirano priključuju različite pridošlice, ništa ne narušava istinski mir ovog malog mesta uronjenog u prirodu iskonske lepote. Ipak,iza svega toga, u tamnoj šumi i u senkama džinova koji su nekada pomerali stene, postoji neka tamna strepnja koja ovu idilu boji prizvucima iracionalnih strepnji. 

Sreda, 13. jun  –  20:00
SAN IMA SVOJU KUĆU
SLEEP HAS HER HOUSE
Velika Britanija 2017.
90 minuta
režija: Skot Barli

Skot Barli, mladi britanski autor, koga neki već proglašavaju „najvećim filmskim autorom milenijumske generacije“, svojim radovima, koji na poseban način objedinjuju dokumentarne snimke, crteže i animaciju, svrstao se u vodeće autore dva filmska pravca – remodernističkog filma i „slow cinema movement“-a.  Ostvarenje kakvo do sada nismo imali prilike da gledamo!
Fascinantno vizuelno svedočanstvo o svepovezanosti prirode koje budi sva naša unutrašnja čula i poziva nas na koncentrisano, aktivno gledanje u kojem podjednako uživamo u lepoti koju dokumentuje objektiv savremenog sredstva za „pisanje“ mladog autora – „iPhone“-a, kao i u kreaciji slikara, vizuelnog umetnika i kreatora snova.

Četvrtak, 14. jun  –  20:00 svečano zatvaranje
PREDUZETNIK
YRITTÄJÄ
Finska 2018.
76 minuta
režija: Virpi Sutari

Savršeno precizan i vizuelno privlačan film Virpi Sutari, jedne od najznačajnijih evropskih autorki, postavlja pitanja o smislu i vrednostima ljudske egzistencije. Očaravajući, često zabavan ovo je filmski portret dva različita tipa započinjanja preduzetničkog posla – tradicionalnog i futurističkog. U Helsinkiju, dve mlade žene sanjaju da Fincima promene odnos prema hrani, možda čak i Kinezima, nudeći moderne alternative. Imaju blistavu, vrhunski opremljenu laboratoriju i požrtvovani tim i spremno se upuštaju u surove izazove savremenog biznisa. Na drugoj strani, sredovečni par iz provincije ima drugačije motive – sa sinom i ćerkom krstare putevima i bore se za opstanak. Transformišu svoj posao, kao priroda, prema godišnjim dobima. Biti mali, biti svoj, biti slobodan ili biti uspešan i osvajati svet – u tim rasponima Virpi Sutari pokazuje dramatične sudare od snežnih pejzaža Finske do uzavrele kineske biznis scene.
Iza nepoetičnog imena „Preduzetnik“, što liči na neodoljivu finsku ironiju i otkačenost, krije se priča o ljubavi i bliskosti u hladnom svetu biznisa i korporacija.


 

 

 

 

 

 

 

Similar Posts