Prenosimo

FEST SLAVI 50. ROĐENDAN

50. FEST bogato obeležava jubilej! Od 25. februara do 6. marta videćemo 88 igranih i dokumentarnih filmova, od kojih 20 u Glavnom takmičarskom programu, i 421 projekciju u 12 bioskopskih sala, među kojima ove godine nema Sava centra.

Pod sloganom „Novi hrabri svet”, festival svečano otvara srpska premijera filma „Strahinja Banović” reditelja Stefana Arsenijevića, dobitnika Kristalnog globusa za najbolji film na 55. Festivalu u Karlovim Varima, a zatvara koncert Simfonijskog orkestra RTS-a sa filmskom muzikom slavnog kompozitora Džona Vilijamsa.

U konkurencji za nagradu „Beogradski pobednik” u više kategorija nalazi se 20 filmova iz Srbije, regiona, Evrope, SAD i Australije, a među autorima su i oni koji se vraćaju na festival, ali i oni koji učestvuju prvi put. Tu su Dušan Milić čiji je film „Mrak” jedan od sedam premijernih srpskih filmova na 50. Festu, zatim Kventin Dupije (Neverovatno, ali istinito), Šon Bejker (Crvena raketa), Džastin Kurzel (Nitran),Damiano i Fabio D’Inoćenco (Latinska Amerika), Sonja Tarokić (Zbornica), Aleksej German junior (Kućni pritvor), Paolo Đenoveze (Superheroji), Gaspar Noe (Vorteks), kao i film Jana MatuzinskogBez tragova, koji traje 160 minuta.

Žirijem će predsedavati glumac i producent Miloš Biković, a članovi su glumac Toni Gojanović (Hrvatska/Nemačka), direktor Filmskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, grčki reditelj i scenarista Argiris Papadimitropulos (nagrađen na Festu za film „Sunten”) i glumica Tamara Dragićević (Srbija).

Drugi takmičarski program Fest fokus čini 13 ostvarenja, mešu kojima su: „Heroji” Gorana Nikolića, „Gejm” Ane Lazarević, „Komunistički raj” Miloša Stojanovića…

Gala program čine 32 filma, a među njihovim autorima su: Pol Šreder, Pedro Almodovar, Pol Tomas Anderson, Kenet Brana, Šon Pen, Ildiko Enjedi, Ašgar Farhadi, Megi Džilenhol, Mia Hansen-Lav, Nani Moreti…

U okviru obeležavanja jubileja, nastavlja se edicija Festovih 50, koju priprema Biblioteka Grada Beograda, te će biti predstavljene knjige o istaknutim filmskim poslenicima: Dinku Tucakoviću, koju je napisao i priredio Milan Nikodijević, kao i o Nebojši Đukeliću, koju je pripremila Maja Medić. Biće predstavljeno i drugo izdanje knjige Gorana Gocića o reditelju Emiru Kusturici. Pošte Srbije objavile su kolekcionarsku ediciju poštanskih maraka Festovih 50, koja će takođe biti predstavljena tokom festivala.

Industrijski program Fest forward biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci, uz učešće oko 80 inostranih profesionalaca, a organizuje se u saradnji s Filmskim centrom Srbije.

Prodaja ulaznica za 50. Fest počinje 4. februara na blagajnama bioskopa i onlajn. Cene su na prošlogodišnjem nivou, od 300 do 500 dinara, u zavisnosti od sale i termina.

Fest bi u budućnosti trebalo da ide na tri koloseka – takmičarski program, industri deo i ono što je najveća tekovina izvornog Festa – revijalni, odnosno Gala program.

Jasna Žarković

Similar Posts