Mapiramo

FAF naš nasušni

27. izdanje Festivala autorskog filma otvoreno je svečanom dodelom nagrade za životno delo reditelju Goranu Markoviću i projekcijom filma „French Dispatch”, a zatvoreno projekcijom „Žurnala o Želimiru Žilniku” autora Janka Baljaka i dodelom nagrada najboljim filmovima.

Nagrada za najbolji snimateljski rad „Aleksandar Petković” o kojoj je odlučivao žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije, u sastavu Miloš Spasojević, Vojislav Gelevski i Predrag Bambić, dodeljena je Pablu Paniagui, direktoru fotografije bolivijskog filma „Veliko kretanje”.

Nagradu prof. Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u čast Slavka Vorkapića dodelio je Miroljub Stojanović za završnu scenu filma „Opuštanje pesnica” autorke Kire Kovalenko.

Žiri Hrabrog Balkana ove godine je radio u sastavu Jelena Spaić, kustoskinja, Ivan Ramljak, reditelj i Nebojša Jovanović, filmski teoretičar i istoričar. Oni su dodelili specijalno priznanje filmu „koji nas stilski nadahnuto i precizno upozorava da smo nekad u najdubljem egzilu upravo kada nam se čini da smo svoji na svome, odnosno da je domovina ili otadžbina nekad najveća tuđina. U pitanju je film „Raseljeni” Samira Karahode.

Nagradu za najbolji film u selekciji Hrabri Balkan ovaj žiri dodelio je filmu „Zemlja toplih voda” Ivana i Igora Buharova jer je, prema rečima žirija „divan, beskompromisan, entuzijastičan, taktilan, nežan i hrabar.“ Ivan i Igor Buharov zahvalili su se za ovu nagradu video porukom.

Žiri takmičarskog programa radio je u sastavu Šejla Kamerić, Bojan Vuletić i Zigfrid, a dodelili su čak dva specijalna priznanja, kao i nagrade za najbolji scenario i najbolju režiju i Grand prix festivala.

Specijalna priznanja dobili su filmovi „Konačna sloboda” Sebastijana Majzea i „107 majki” Petera Kerekeša.
 
Nagradu Gordan Mihić za najbolji scenario žiri je dodelio Kiri Kovalenko za film „Opuštanje pesnica”, film „koji nas nikada ne pusti.

Za najbolju režiju nagrađen je reditelj Kiro Ruso za film „Veliko kretanje”. Autor se za dodeljenu nagradu zahvalio video porukom.

Za „precizno i smelo režiran uznemirujući i emotivan prvenac“, film „Perje”Omaru el Zohariju dodeljen je Grand prix 27. Festivala autorskog filma.

Nakon dodeljenih nagrada, publici se obratio i Janko Baljak, reditelj filma „Žurnal o Želimiru Žilniku” koji je zatvorio ovogodišnji FAF i između ostalog rekao:

„Kako je život vrlo često zanimljiviji od filma, pre par dana Žilnik je ponovo cenzurisan i taj film i dalje stoji na ledu, bez nade da se završi u dogledno vreme. U jednom istom danu UO Filmskog centra Srbije uspeo je da cenzuriše ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno delo, Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića. Moram da kažem da je to nešto na čemu bi pozavideli sigurno i cenzori iz Žilnikovog vremena. Zapravo, ceo ovaj film i ceo ovaj festival govore nam o tome koliko je potraga za slobodom, kojoj je čitav svoj opus Želimir Žilnik posvetio, duga, vrlo često osuđena na neuspeh i koliko je možda nekad sama ta potraga važnija od osnovog cilja kome smo se jako malo nažalost svih ovih godina primakli.”

Similar Posts