Zagreb Film Festival 2021.19. Zagreb Film Festivala biće održan od 14. do 21. novembra u Kinu SCkinu TuškanacTeatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Zagreb Film Festival najveći je međunarodni filmski festival u Hrvatskoj i jedna od centralnih i najposećenijih kulturnih manifestacija. Publici će i ove godine biti predstavljeno najbolje od recentne nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije.

Od svojih početaka ZFF je usmeren ka otkrivanju i promovisanju savremenog nezavisnog filma i debitantskih radova autora iz celog sveta. Nudeći tokom gotovo dve decenije festivalsku, a kasnije i distribucijsku platformu, i prikazujući ostvarenja koja često mimoilaze repertoare multipleks dvorana, festival je odigrao ključnu ulogu u odgajanju generacija publike koja uživa u filmskoj umetnosti.

Zvanični vizual zff 2021.

Čak 134 filmska naslova ovogodišnjeg izdanja festival raspodeljeno je u pet takmičarskih (Glavni program dugometražnog filma, međunarodnog kratkometražnog filma i hrvatskog kratkometražnog filma; Ponovno s nama i Mreža festivala Jadranske regije), četiri prateća programa (Velikih 5, Ledolomke, PLUS i LUX), festival za decu KinoKino Industriju, program posvećen edukaciji i umrežavanju profesionalaca.

Glavni program

Tri laureata najvećih svetskih festivala iz ZFF-ovog glavnog takmičarskog programa dugometražnog filma potpisuju autorice. Pobednik ovogodišnje Venecije, Događaj u režiji Audrey Diwan, moćna je i napeta adaptacija poluautobiografskog romana francuske spisateljice Annie Ernaux u kojem secira svoje iskustvo ilegalnog pobačaja u Francuskoj 1960-ih. Kosovski film Košnica Blerte Basholli ostat će upisan kao prvi film u istoriji koji je istovremeno osvojio nagradu za najbolji film, režiju te nagradu publike u međunarodnom igranom programu na festivalu Sundance. Radnja Košnice smeštena je u srce kosovskog patrijarhata, a temelji se na istinitoj priči o mladoj udovici Fahrije koja, uprkos osudama i prevladavajućem osećaju beznađa, započinje svoju proizvodnju ajvara i tako uzrokuje pravu malu žensku revoluciju. Francuski Titan, u režiji Julie Ducournau, osvojio je Zlatnu palmu Cannesa, čime je Ducournau postala tek druga žena u istoriji ovenčana tom prestižnom nagradom. Nakon kanibalističkog prvenca Sirovo, autorka u svom drugom ostvarenju, vragolasto uvrnutoj fantaziji uronjenoj u neon, seks i nasilje, ponovno istražuje granice filma strave, ovaj put kronenbergovskog telesnog horora.

Dva konkurentska naslova s elementima fantastike takođe su laureati svetskih A festivala. Islandska folklorna bajka Janje u režiji Valdimara Jóhannssona smeštena je na izolovanu farmu ovaca, a prati bračni par bez dece (Noomi Rapace i Hilmir Snær Guðnason) koji usvajaju neobično hibridno novorođenče. Film je osvojio Nagradu za originalnost u programu Izvestan pogled u Cannesu, a nominovan je i za EFA-inu nagradu Evropsko otkriće godine. Egipatski film Perje počinje neuspelim mađioničarskim trikom koji patera familiasa jedne porodice pretvara u belu kokošku. Režiju ove crnohumorne priče o subverziji egipatskog patrijarhata, ovenčane Grand prixom i Nagradom FIPRESCI na Nedelji kritike u Cannesu, potpisuje Omar El Zohairy.

Pet od ukupno 12 filmova iz takmičarskog programa dugometražnog filma odabrani su kao predstavnici matičnih zemalja u trci za Oscare kao najbolji strani film. Uz već spomenute Titan (Francuska), Janje (Island) i Košnicu (Kosovo), za pozlaćenom statuetom trče još dva naslova iz programa ZFF-a čiji junaci ljubav i razumevanje pronalaze na sasvim neočekivanim mestima. Kupe br. 6, drugo ostvarenje finskog redatelja Juhe Kuosmanena (Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija – ZFF 2016.), prati neobičan susret mlade finske arheologinje i pripitog ruskog rudara. Melanholičan i dirljiv roud movie, koji upoređuju s Linklaterovim klasikom Pre svitanja, ovenčan je Grand prixom u Cannesu. Zatvorska drama iz posleratne Nemačke, Konačna sloboda Sebastiana Meisea, dobitnik Nagrade žirija u programu Izvestan pogled ovogodišnjeg Cannesa, potret je nesvakidašnjeg odnosa dvojice zatvorenika, Hansa (Franz Rogowski – VictoriaUndineTranzit) koji robija jer je homoseksualac i osuđenog ubice Viktora u kojem se vešto isprepliću lično, senzualno i političko.

Dva nagrađivana naslova na velika platna prenose ljubavne priče evropskih migranata, a zajedničko im je i to što su iznedrili dva sjajna glumačka talenta. Provokativna satira Čovek koji je prodao svoju kožu, rediteljke Kaouther Ben Hanije, prati mladog sirijskog izbeglicu koji, želeći da se ponovo sastane s voljenom ženom, završava kao eksponat u evropskim muzejima. U glavnoj ulozi gledamo sjajnog sirijskoga glumca Yahyu Mahaynija, koji je za ovu ulogu ovenčan nagradom sekcije Horizonti u Veneciji, a jednu od uloga tumači Monica Bellucci. Strahinja Banović Stefana Arsenijevića (Ljubav i drugi zločini) savremena je reinterpretacija srpskog ljubavnog epa čiji protagonist, ganski migrant Strahinja, duž balkanske rute traži voljenu suprugu. Strahinja Banović je u Karlovym Varyma osvojio niz nagrada, uključujući onu za najbolji film, a Ibrahim Koma, francuski glumac poreklom iz Malija, proglašen je najboljim glumcem.

Imigrantsko iskustvo i odnos s vlastitim kulturnim nasleđem okosnica su šarmantne i dirljive američke indie dramedije Kraljica iz Bronxa u režiji Nane Mensah, nagrađene za najbolju režiju na festivalu Tribeca. Junakinju Sarah (Mensah), Amerikanku poreklom iz Gane, pratimo dok više-manje neuspešno balansira između svojih nespojivih životnih izbora: između doktorskog studija i preseljenja u Ohio s oženjenim ocem dvoje dece ili uloge uspešne molekularne biologinje i pokorne kćeri.

Glavni program dugometražnog filma 19. ZFF-a donosi i dugoočekivanu hrvatsku premijeru filma Zbornica Sonje Tarokić, ovenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovym Varyma. Dugometražni prvenac jedne od najpopularnijih autorki ZFF-ovih Kockica (Tlo pod nogama – ZFF 2014., Zlatna kolica; Ja sam svoj život posložilaCrveno) u altmanovskom maniru razlaže dinamiku i unutrašnje konflikte jedne zajednice. Dugometražnu selekciju zaključuje Deset u pola, nova komedija oskarovca Danisa Tanovića s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem, inspirisana jednim od najkontroverznijih gastronomskih pitanja: gde se mogu pojesti najbolji ćevapi u Sarajevu?

Bogat prateći program

Detaljan prikaz selekcije kratkih filmova, novih filmova autora/ki poznatih ZFF-ovoj publici, Mreža festivala Jadranske regije, kao i bogatog pratećeg programa možete ispratiti na sajtu Festivala.

U sklopu ZFF-a održava se i festival po meri najmlađe publike – šesto izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu – KinoKino.

Platforma za umrežavanje profesionalaca, Industrija, okuplja renomirane stručnjake i nove filmske talente. Radionički i pitching programi, kao jedan od središnjih segmenata Industrije, obuhvataju raznovrsne edukativno-praktične sesije namenjene gotovo svim uzrasnim grupama: od školaraca u sklopu festivala KinoKino (Moja prva videoigra, Čitaj što gledaš), preko onih za nove filmske nade (Moj prvi scenarij, Industrija Mladost!), do onih namenjenih nešto starijim filmofilima (radionica filmske kritike za starije od 54).

U želji da pridonese razvoju svesti o zaštiti životne sredine, Zagreb Film Festival kao potpisnik evropske inicijative We Choose Reuse, u saradnji s partnerima Zelenom akcijom, socijalnom zadrugom Humana Nova Okolišnim festivalom, započinje niz aktivnosti kako bi postao zeleniji festival. U skladu s neslužbenim sloganom Recikliramo sve osim filmova!, ograničena je upotreba papira i plastike: festivalski katalog izlazi isključivo u digitalnom obliku, programske knjižice štampane su na recikliranom papiru, plastične akreditacije zamenile su digitalne i platnene, a celokupni festivalski merch izrađen je od recikliranih i ekološki prihvatljivih materijala.

ZFF putuje i ove će godine proširiti delić sjajne zeefefovske atmosfere izvan granica glavnog grada. Paralelno sa zagrebačkom publikom, u odabranim filmovima uživaće publika na rekordnih 20 lokacija širom Hrvatske: Splitu, Korčuli, Puli, Velom Lošinju, Rijeci, Novoj Gradiški, Samoboru, Glini, Šibeniku, Bjelovaru, Dubrovniku, Velikoj Gorici, Varaždinu, Koprivnici, SOS Dječjem selu Ladimirevci, SOS Dječjem selu Lekenik, Prelogu, Slatini, Osijeku i Zadru.

Glavni takmičarski program prikazuje se u jutarnjim i večernjim terminima u Kinu SC i kinu Tuškanac, a filmovi iz pratećih programa u kinu Tuškanac, Teatru &TD i Uraniji. S obzirom na epidemiološku situaciju, ulazak na projekcije i programe festivala biće moguć uz EU digitalnu COVID potvrdu ili važeći negativni test (PCR do 72 sata, brzi antigenski do 48 sati).

Zagreb Film Festival financijski podržavaju Gradski ured za kulturu, Hrvatski audiovizualni centar, Kreativna Europa – potprogram MEDIA, Zaklada Kultura novai Turistička zajednica grada Zagreba. Festival medijski pokrivaju Jutarnji list i Yammat FM. Nagradu za najbolji film programa Kockice osigurava Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Jasna Žarković

Similar Posts