AA prikazi

OKRETIŠTE Damira Karakaša

„…malena je poskočila i s onim svojim neznanjem o svijetu veselo potrčala za vrapcem;
ja, kao lik iz romana, polako za njima.”

Kroz sveprisutno svetlo, ptice i grane drveća iščitavamo borbu za mentalni i emotivni opstanak glavnog junaka. Pisca samog, jer radi se o autobiografskoj fikciji kojom nas je Karakaš pripustio u svoju borbu sa demonima osvete, bespomoćnosti, bola… nakon fizičkog napada i traume koju je doživeo. Sam incident ostaje u senci, spajajući fragmente naziremo o čemu se radi, no iako nas voajerska napast tera da iščekujemo više detalja, zapravo nam je od početka jasno da nećemo dobiti trilerski finiš.

Ova obimom nevelika (100 str.) proza čita se kao neprekinuta misao nekoga ko putuje ka iskazu „Živ sam i dobro mi je”, kako je pisac naslovio poslednje od četiri poglavlja. U uvodnom ga zatičemo u rodnoj kući, ambijentu poznatom iz ranijih Karakaševih proza, a za ovu priču prikladnom i kao hronološka prethodnica traume ali i kao simbolično otvaranje. U srcu šume naslućuje opasnost: „…učinilo mi se da će se svakog časa u toj zaglušujućoj tišini dogoditi nešto što prethodi snažnom lepetu krila”.

Radnja se u narednom poglavlju već premešta u bolnicu a u trećem pratimo lagani oporavak, ali je mreža događaja tu samo da locira emocije. Ono što „Okretište” čini sjajnom prozom jeste izbrušena stilska lakoća kojom nas Karakaš provodi kroz meandre svojih stanja nakon incidenta: emocija, snova i misli o mogućim i stvarnim reakcijama. Za stvarnost se drži komadićima prirode: i u ambijentu grada oko traži plavu i zelenu boju, obloge za nemir, note za ritam oporavka.

Ritam i jeste u funkciji izlečenja. Makar samo rehabilitaciju reči i njihovih značenja: kako dalje ljubav, poverenje, svoj dom i najdraže… Slike opravdavaju emocije koje je ugrozio čovek, okretište, život. Taj ritam moguće je preneti na papir samo ako se uspostavi poseban stil za ovo iskušenje: pisac kao glavno sredstvo bira interpunkciju. Tačka zarez kao spojnica za jednu neprekinutu misao – tok svesti koja traži mir; dve tačke za akcentovanje stanja i naziranje pojašnjenja.  

Ima li izlečenja? Tragamo… Pažljiv čitalac pronaći će odgovor.

Jasna Žarković

Similar Posts