AA prikazi

52. FEST: het trik za Mladena Đorđevića

52. izdanje Međunarodnog filmskog festivala FEST održano je od 23. februara do 3. marta 2024. godine u Beogradu.

Ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti dodeljen je Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije, kao i turskom reditelju Ašgaru Farhadiju.

NAGRADE

Najbolji film po oceni žirija Glavnog takmičarskog programa 52. Međunarodnog filmskog festivala FEST je „Gospodar” Jurija Bikova, a najuspešnije ostvarenje ovogodišnjeg izdanja „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića kome su pripala čak tri priznanja među kojima i Beogradski pobednik za najbolju režiju.

Politikina nagrada „Milutin Čolić” na 52. FEST-u 2024. godine, za reditelja najboljeg srpskog filma u Festovim programima dodeljena je Marku Đorđeviću za film „Za danas toliko“. Prilikom uručenja nagrade reditelj Đorđević je izjavio: „Hvala žiriju. Ovih dana dobijam puno poruka i atmosfera na premijeri je bila neverovatna. Mnogo mi je drago što film komunicira sa publikom i budi u ljudima nešto lepo.  Ovaj film mi mnogo znači i meni se sviđa.”

Nagradu FEDEORA za najbolji evro-mediteranski film u Glavnom takmičarskom programu osvojio je film „Radnička klasa ide u pakao“ u režiji Mladena Đorđevića. Nakon uručenja nagrade reditelj Mladen Đorđević je zahvalio žiriju i dodao: „Ovo je velika čast. Film “Radnička klasa ide u raj” Elija Petrija iz 1971. je film sa kojim polemišem, repliciram na taj naslov. Film sam gledao devedesetih kao student.”

Nagradu publike za najbolji evropski film, koju podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji, osvojio je film rediteljke Vlatke Vorkapić „Sveta porodica”. „Hvala publici FEST-a, uvek je lepo kad publika nagradi film. Na kraju krajeva radimo filmove za publiku”, izjavila je Vorkapić.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ za najbolji film iz regiona u glavnom takmičarskom programu festivala pripala  je Mladenu Đorđeviću za film „Radnička klasa ide u pakao“. Ovo je drugi put da Đorđević dobija ovu nagradu – prvi put za „Život i smrt porno bande”. „Velika je ovo čast, nama klincima koji smo kretali devedestih da se bavimo filmom Nebojša Đukelić je mnogo značio”, istakao je Đorđević.

Nagradu Beogradski pobednik dobili su:

* za najbolji filM: „Gospodar” u režiji Jurija Bikova. Ovo je drugi put da ruski reditelj dobije nagradu FEST-a za najbolji film budući da je Jurij Bikov 2015. godine dobio nagradu žirija Glavnog takmičarskog programa FEST-a za film „Budala” (Durak).

* za najbolju režiju: Mladen Đorđević, „Radnička klasa ide u pakao”

Laureat je nagradu posvetio Mirsadu Tuki „koji nas je napustio mesec dana pre svetske premijere ovog filma u Torontu, u septembru prošle godine”, rekao je Đorđević.

*za najbolji scenario: Slavica Šnur i Vlatka Vorkapić, „Sveta porodica”

„Hvala bogradskoj publici. Hvala Vlatki što je prepoznala ovi priču i hvala producetima”, navela je Šnur. „Zahvalila bih Slavici što mi je došla sa ovom pričom, a zahvalila bih i njenoj mami koja je ispričala zrno priče od koje je scenario nastao. Hvala svim glumcima koji su udahnuli život celoj priči i hvala ekipi”, rekla je Vorkapić.

*za najbolju žensku ulogu: Ivana Vuković, „Za danas toliko”

„Hvala žiriju, od srca. Nisam stigla ovih dana da se zahvalim svima: hvala, Marko, na porodici Šarenac, Filipe, Nikola, Miona, hvala vam. I hvala publici koja ovih dana nesebično deli sebe sa nama, obasipajući nas pozitivnim utiscima”, rekla je Ivana Vuković.

*za najbolju mušku ulogu: Saleh Bakri, „Nastavnik”.

*za najbolji debi: Katalin Moldovai, „Bez vazduha”

„Hvala mojoj ekipi, jer film nije ‘one man show’, potrudili smo se i te kako da napravimo ovaj film. Nadam se da ćemo imati slobodu u srcima da takva čudesa ponovo sprovedemo u delo. Zahvaljujem se organizatorima festivala”, rekla je Katalin Moldovai pred beogradskom publikom.

Program ovogodišnjeg FEST-a održavao se u šest dvorana i osam bioskopskih sala, uz posebne projekcije i u Centru „Sava”. 

Similar Posts