AA prikazi

Žilniku FESTov Beogradski pobednik

52. izdanje Međunarodnog filmskog festivala FEST održaće se od 23. februara do 3. marta 2024. godine u Beogradu.

Prvi ovogodišnji Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljen Želimiru Žilniku, jednom od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije. Žilnik spada u ključne figure i začetnike srpskog i jugoslovenskog modernističkog filma, ali njegov opus uveliko nadilazi taj period i proteže se do današnjih dana. Prošle godine, u okviru FEST-a, predstavljen je restauriran Žilnikov film „Rani radovi” iz 1969. godine.

U okviru festivala, beogradskoj publici predstaviće se domaći reditelji mlađe generacije, čija će nova ostvarenja biti prikazana premijerno, a čak tri filma u Glavnom takmičarskom programu FEST-a:  „Radnička klasa ide u pakao” Mladena Đorđevića (24. 02.), „Jorgovani” Siniše Cvetića (27. 02.)  i „Za danas toliko” Marka Đorđevića (01. 03.). 

Mladen Đorđević, čije smo filmove 2005 („Made In Serbia”) i 2020 („Sumrak u bečkom haustoru”) gledali na FEST-u, vraća se sa koprodukcijom „Radnička klasa ide u pakao” koju potpisuju Srbija, Grčka, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Rumunija.

U pitanju je mračna drama o grupi bivših radnika koja nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, posao i dostojanstvo, u borbi za pravdu pribegava natprirodnom.
Uloge tumeće: Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Dobrila Stojnić…

Posle nekoliko kratkih filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima, Siniša Cvetić u autorskum duu sa scenaristom Davidom Jakovljevićem, na FEST-u predstavlja svoj drugi celovečernji film „Jorgovani”, koji oslikava lice i naličje filmske i TV industrije u Srbiji danas.

Uloge su odigrali: Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić, Gordan Kičić, Mima Karadžić, Isidora Janković, Jovan Jovanović, Jana Bjelica, Nebojša Dugalić, Pavle Čemerikić, Nenad Okanović, Vahid Džanković, Petar Vasiljević…

Višestuko nagrađivani reditelj za debitantski igrani film „Moj jutarnji smeh” (2019) Marko Đorđević, na 52. FEST donosi ostvarenje „Za danas toliko”.

U filmu čiju režiju i scenario potpisuje Marko Đorđević, igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković, Milića Jovanović…

@jž

Similar Posts