AA prikazi

10. Japansko-srpski festival filma

Jubilarni Japansko-srpski festival filma (JSFF), koji će se održati u periodu od 8. do 12. novembra 2023. godine, pod sloganom Trajanje / Lasting, donosi najaktuelnije filmove japanske i srpske filmske produkcije.

Ovo izdanje JSFF-a beogradskoj publici će predstaviti četiri programske celine: takmičarsku selekciju dugometražnih i kratkometražnih filmova različitih žanrova i animacije i J-Drame (japanske TV serije) u revijalnom delu programa.  

Dugometražni filmovi će biti prikazani u bioskopu Cineplexx Galerija Beograd i Jugoslovesnskoj kinoteci, gde će se naći i program kratkometražnih filmova i japanskih TV serija (J-Drama), kao i nekoliko masterklasova i panel diskusija (Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1 i Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11).

Festival će otvoriti film “Mama, da li si to ti!?” (Mom, is that you!?)  čuvenog  japanskog reditelja Jođija Jamade (Yoji Yamada),  8. novembra 2023. godine u bioskopu Cineplexx Galerija, s početkom u 20 časova.

Radionica sa glavnim gostom ovogodišnjeg JSFF-a, britanskim rediteljem Piterom Veberom (Peter Webber) biće održana na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u četvrtak, 9.novembra u 14.00 časova. Čuvena kasting direktorka Lusi Lenoks (Lucy Lenox) će takođe na FDU održati predavanje i razgovor sa studentima, u petak 10. novembra u 14 časova, nakon čega će biti upriličen koktel i druženje u Etnografskom muzeju pod nazivom: Meet-up The Actors Home.

Kuriozitet ovog festivala je svakako i premijera remek-dela japanske anime – „Akira“, u četvrtak, 9. novembra u 20.00 u bioskopu Cineplexx Galerija, kojem će prethoditi jedan od favorita festivala, film „Decembar“, Anšula Čouhana (Anshul Chauhan), od 18.00. Za mlađu publiku izdvajamo debitantsko delo Hajaa Mijazakija (Hayao Miyazaki) „Lupin III: The Castle of Cagliostro“ koji je na repertoaru 12.novembra u 17.00, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci 10. novembra od 20.00 biti prikazano i desetak jednako atraktivnih, kratkih animiranih ostvarenja, među kojima su: „Monolit“, „Odlazak“ (Departure),“Prokleta kamera moga oca“ (My Father’s Damn Camera), „Oblik slona“ (Shape of The Elephant)…

U duhu jubileja, a povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Jasuđira Ozua (Yasujiro Ozu), po izboru Ditera Koslika (Dieter Kosslick), dugogodišnjeg direktora Berlinalea, JSFF će prikazati i japanski klasik Tokyo Story. Pre filma, gledaoci će moći da prisustvuju razgovoru o Ozuovom stvaralaštvu koji će voditi Dejan Dabić, Igor M. Toholj i Saša Radojević.

Među zanimljivim domaćim i japanskim kratkometražnim filmovima u Jugoslovenskoj kinoteci tokom trajanja 10. JSFF-a, našli su se: „Pera ne zna kad mu se žena porodila, a kamoli nilski konj“, rediteljke Teodore Arsić, „Tenjisan Textiles“ (Tenđisan tekstili), reditelja Majkla Lajonsa (Michael Lyons), „Levo smetalo“ (Third wheel ), Kevina Hefelina (Kevin Haefelin) , „Dar“( Gift), reditelja Juičiro Nakade (Yuichiro Nakada), „Drugi avgust“, Nađe Petrović i mnogi drugi.

Raznovrstan filmski i edukativni sadržaj pratiće izložba pod nazivom MOTOKO, digitalne umetnice Vesne Filipović u atrijumu Jugoslovenske kinoteke od 9. novembra.

Žiri u sastavu: Monika Romić (glumica), Peter Webber (reditelj), Ognjen Petković (reditelj) i Masakazu Kaneko (reditelj), odlučivaće o najboljem srpskom i japanskom filmu, dok će o nagradama za kratkometražne filmove odlučivati Maša Šarović (rediteljka), Igor Stanojević (reditelj), Takeshi Sone (reditelj) i Florian Hohr (Nippon Connection).

Celokupan program festivala, kao i satnica projekcija nalaze se na sajtu JSFF-a – jsffest.com

Ulaznice su dostupne na blagajnama Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS.

Similar Posts