Mapiramo

ZFF od 6. do 12. novembra 2023

21. izdanje Zagreb Film Festivala, najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj, biće održano od 6. do 12. novembra u CineStaru Branimirbioskopima SC, Kinoteka, MSU-u i Dokukinu KIC kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Za Zlatna kolica u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji takmiči se osam filmova. Dugometražni prvenac Jasne Nanut, komedija Sedmo nebo (Seventh Heaven) otvoriće 21. izdanje ZFF-a. Film je razvijan na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij, a prati ljubavne nevolje šarmantnog preljubnika (Krešimir Mikić) kroz niz tragikomičnih pokušaja da prizna aferu supruzi (Iva Mihalić). U glavnoj ulozi dirljive i delikatne španske drame 20.000 vrsta pčela (20,000 Species of Bees) rediteljke Estibaliz Urresola Solaguren gledamo devetogodišnju Sofíju Otero, najmlađu dobitnicu Srebrnog medveda u istoriji Berlinskog filmskog festivala.

S nagradom publike ovogodišnjeg festivala Sundance na ZFF stiže Radikalno (Radical), ostvarenje zaraznog optimizma meksičkog reditelja Christophera Zalle Eugeniom Derbezom (CODA) u glavnoj ulozi. U školske klupe gledaoce vraća i Ekskurzija (Excursion), prvenac Une Gunjak (Kokoška ― Nagrada EFA-e za najbolji kratki film 2014), bosanskohercegovački kandidat za Oskara i priča o sarajevskoj tinejdžerki Iman (Asja Zara Lagumdžija), koju naizgled bezopasna laž dovede u središte školskog skandala. Problemima tinejdžera bavi se i dobitnik Nagrade Izvestan pogled u Kanu, film Kako se poseksati (How to Have Sex) britanske rediteljke Molly Manning Walker.

Film Lost Country redatelja Vladimira Perišića (Obični ljudi, 2009) gledaoce vodi u Srbiju 1996. godine. Petnaestogodišnji Stefan pred najtežom je odlukom ― mora da se suprotstavi voljenoj majci (Jasna Đuričić), glasnogovornici korumpirane vlade protiv koje se bore njegovi prijatelji.

Romantična drama Prošli životi (Past Lives) kanadsko-korejske autorke Celine Song suptilna je i nijansirana razrada motiva sudbinske povezanosti (korejskog koncepta in-yun), koju kritičari opisuju kao spoj filmova Pre svitanja i Raspoloženi za ljubav. Dugometražni prvenac islandske redateljice Ninne Pálmadóttir (Svi psi odlaze ―ZFF 2020), Sami u Reykjaviku (Solitude), bavi se jednim neočekivanim prijateljstvom, a nastao je prema scenariju ZFF-ovoj publici dobro poznatog autora Rúnara Rúnarssona.

Dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazaće se u glavnom programu, van konkurencije. To su istorijski triler nagrađen u Sarajevu i Lokarnu Čuvari formule (Guardians of the Formula) u režiji glumca, producenta i reditelja Dragana Bjelogrlića, kao i drama o porodici čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dele eksplozivne karaktere, Domaćinstvo za početnike (Housekeeping for BeginnersGorana Stolevskog, dobitnik nagrade Queer Lion u Veneciji. Pre Domaćinstva za početnike biće prikazan kratkometražni film Zvonimira Berkovića Moj stan iz 1963, nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Kanu, kojim se obeležava 70 godina Zagreb Filma.

Ostali programi

Od ostalih program tu su i: Nacionalna kratkometražna konkurencija Kockice, Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra, Ponovno s nama, Velikih 5, KinoKino, Mreža festivala Jadranske regije.

Bogat izbor masterclassova, radionica, panel-diskusija i čak dva pitching foruma za publiku svih uzrasta i interesa donosi ZFF-ov program Industrija, namenjen edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regionu.

Edukativni program Industrije i ove će godine podržati razvoj novih talenata u Hrvatskoj i regionu, uz niz radionica i pitching forum: radionice Moj prvi scenarijMoja prva videoigra i 54+radionica izrade filmskih trailera i pitching forum Industrije Mladost!

Ulaznice

Cene ulaznica kreću se od 3 eura (KinoKino, PLUS) do 5 eura (Glavni program, PSN, Mreža, Velikih 5), a u pretprodaji, od 18. oktobra do 5. novembra, cene su 1 euro niže. Ulaznice se od 18. oktobra do kraja festivala mogu kupiti na stranici kupiulaznicu.zff.hrProdaja ulaznica na lokacijama počinje 4. novembra na glavnoj festivalskoj blagajni u CineStaru Branimir, a s početkom festivala i u bioskopima SC (6. 11.), Kinoteka (7. 11.) i MSU (7. 11.). Osim na službenoj festivalskoj stranici, program i raspored dostupni su i u ZFF-ovoj mobilnoj aplikaciji.

@jž

Similar Posts