AA prikazi

BELDOCS od 10. do 17. maja

Beldocs se ove godine održava u svom standardnom majskom terminu – od 10. do 17.05. uz podršku Evropske unije, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

Otvara ga dokumentarni triler „Još jedno proleće” Mladena Kovačevića, čija radnja prati epidemiju variole vere u Jugoslaviji, 1972. godine.

Festival će u tih osam dana gledaocima na sedam lokacija predstaviti više od 90 filmova podeljenih u 12 programskih celina.

Osim filmskih projekcija organizuje niz panela i master class predavanja, a u okviru Industry aktivnosti na radionicama, dodeljuju se novčane nagrade za razvoj budućih filmova.

Beldocs dodeljuje 6 nagrada u četiri takmičarska programa. Ove godine Festival će biti domaćin prestižne međunarodne nagrade Eurimaž Audencija (Eurimages Audentia) za najbolju režiserku, koja se dodeljuje po osmi put, a koju je osnovao fond Saveta Evrope Eurimaž (Eurimages) s ciljem promovisanja rodne ravnopravnosti u filmskoj industriji. U želji da oda priznanje i pruži podstrek ženama koje su imale hrabrosti da režiju odaberu kao svoj životni poziv, Eurimaž je ustanovio nagradu koja se svake godine dodeljuje na odabranom filmskom festivalu. U prethodnim godinama domaćini dodele bili su filmski festivali u Istanbulu (2016), Lokarnu (2017), Torontu (2018), Geteborgu (2019), Sarajevu (2020), Montrealu (2021) i Trstu (2022). Beldocs je prvi dokumentarni festival na kojem će ova nagrada biti dodeljena.

Beldocs je od 2017. partner u evropskim projektima: #europeanfilmchallenge, AVA Doc, Moving Cinema, Young4Film i član je Evropske dokumentarne mreže.

Više na zvaničnom sajtu Festivala: www.beldocs.rs.

@jž

Similar Posts