Mapiramo

Martovski festival slavi jubilej – 70 godina!

70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma  – Martovski festival održan je od 28.3. do 2.4.2023. u Domu omladine. Otvorio ga je pobednik 73. Berlinala – dugometražni dokumentarac „Na brodu Adaman” (Sur l’Adaman) francuskog reditelja Nikole Filibera.

Selektori domaćeg takmičarskog programa (Igor M. Toholj, Saša Radojević i Miroljub Stojanović) i međunarodne konkurencije (Borjana Gaković, Dragan Nikolić i Dejan Dabić) odabrali su ukupno 101 film od oko 600 prijavljenih.

Žirijem 70. Martovskog festivala predsedavao je filmski reditelj, scenarista, animator, karikaturista i profesor Joško Marušić iz Hrvatske, a članovi su bili filmski reditelj, scenarista i producent Želimir Gvardiol iz Srbije; filmska i televizijska rediteljka, scenaristkinja i profesorka FDU u Beogradu Narcisa Darijević Marković, filmski i televizijski producent i profesor Aleš Pavlin iz Slovenije i filmski i televizijski reditelj, scenarista i profesor Pjer Žalica iz Bosne i Hercegovine.

Nagrada za životno delo dodeljena je dokumentaristi Božidaru Kaleziću i režiseru, montažeru, producentu i teoretičaru filma Mihajlu P. Iliću Ilketu.

Gran pri 70. Martovskog festivala dodeljen je Darku Lungulovu za film „YU grupa – Trenutak sna”, koji je osvojio i nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka.

Najbolji dokumentarac duži od 50 minuta je „Muzej revolucije” Srđana Keče, a najbolji dokumentarni film do 50 minuta – „Rudarke” Marije Đoković i Nataše Janković.

Najbolji domaći kratki igrani film je „Fitnes Džim” Ognjena Isailovića, a međunarodni kratki film je poljska „Kratka istorija nas” (A Brief History of UsEtgara Kereta.

Nagradu za animirani film osvojio je „ID” Ane Pakljanac, a najbolji u kategoriji eksperimentalni film/video art – „Povratak kući” Nikole Polića.

@jž

Similar Posts