Prenosimo

Strast života – strast FESTa

51. izdanje Fest-a prikazaće premijerno, od 24. februara do 5. marta u Beogradu, više od sto filmova. Ovogodišnji slogan festivala „Strast života” inspirisan je Federikom Felinijem (1920-1993) i njegovim kultnim ostvarenjem „Amarkord”, koje ove godine obeležava 50 godina od prvog prikazivanja.

Počasna nagrada 51. Festa „Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, biće uručena reditelju Lordanu Zafranoviću i producentu Dobrivoju Tanasijeviću – Den Tani. Prvi dobitnici ove nagrade bili su Milena Dravić i reditelj Aleksandar Sokurov 2015. godine, a poneli su ga i Velimir Bata Živojinović, Viktorija AbrilRičard Drajfus, Predrag Miki Manojlović, Neda Arnerić, Ištvan Sabo, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Puriša Đorđević, Mira Banjac, Dušan Makavejev…

Nekadašnji Dom sindikata bio je mesto održavanja i prvog Fest-a, 1971. godine, pod sloganom Hrabri novi svet, a otvoren je filmom „Meš” Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodni filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Od svog nastanka FEST je uvek imao glavni i nekoliko pratećih programa, koji su svojim kvalitetom često prevazilazili naziv „prateći”. „Prateće” su bile i mnogobrojne publikacije, izložbe, simpozijumi koji su se održavali tokom festivala. 

FEST je imao oko četiri miliona gledalaca i skoro 4000 značajnih svetskih filmova – koji su na njemu imali jugoslovensku / srpsku a često i regionalnu premijeru.

2015. FEST postaje pravi takmičarski festival sa četiri takmičarske selekcije: Glavni takmičarski program – internacionalna selekcija, program Srpski film – nacionalna selekcija, program Granice – subverzivni i kontroverzni filmovi i filmovi iz regiona koji se takmiče za nagradu Nebojša Đukelić.

Similar Posts