Prenosimo

28. FAF

Festival autorskog filma održava se ove godine od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu, u šest bioskopskih dvorana (mts dvorana, Kulturni centar Beograda, Dom omladine Beograda, Jugoslovenska kinoteka, Dom kulture Studentski grad i bioskopu Cine Grand Rakovica).

Vizuelni identitet i deo programa festivala posvećen je Žanu Liku Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije. U okviru programa Omaž Godaru: Zauvek Godar biće prikazani filmovi Zbogom jeziku 3D i Istorije filma, a u sredu, 30. novembra u 16.30h u mts Dvorani u Sali 6 biće održana i tribina Žan-Lik Godar ili mali vojnik svetskog filma. Autor tribine i moderator je Miroljub Stojanović, a učestvuju Ivan Velisavljević i Gorčin Stojanović. 

Festival će u petak, 25. novembra u 19 časova u mts Dvorani otvoriti film Duhovi ostrva Martina Mekdone. Do petka, 2. decembra publika će imati priliku da pogleda preko 70 filmova selektovanih u Takmičarski i Glavni program, kao i u celine Sirovo, Bande à part, Hrabri Balkan, Mreža festivala Jadranske regije, Specijalne projekcije…

Žiri takmičarskog programa čine Omar El Zohairi, Serž Bozon i Teona Strugar Mitevska, dok će o najhrabrijem filmu Balkana odlučivati Ivan Bakrač, Jovan Marković i Daniela Šrir. 

Festival će gledaocima ponuditi i program Istorija večnosti, u kome će biti prikazana restaurisana i remasterizovana čuvena trilogija Tri boje Kišlovskog, kao i film Istorija građanskog rata Dzige Vertova iz 1921. godine koji će se nakon 100 godina ponovo naći u bioskopskim dvoranama zahvaljujući rekonstrukciji.

28. Festival autorskog filma premijerno će prikazati jedan filmski raritet, nastavak kultnog natprirodnog horor serijala Kraljevstvo Larsa fon Trira, čije su prve dve sezone izašle 1994, te 1997. godine. Treći deo, Kraljevstvo: Egzodus, je petodelna mini-serija koju je svetska publika prvi put imala priliku da pogleda na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu.

Festival zatvara film Kit Darena Aronofskog, američkog filmskog reditelja, producenta i scenariste publici poznatog po ostvarenjima PiCrni Labud i Rekvijem za san

@jž
Similar Posts