Mapiramo

48 BITEF :: 14 :: Prošlost je sada :

od 20.9.2014 → 48. izdanje BITEF-a

Na konferencija za medije 48. BITEFA, održanoj 2.9.2014. u Skupštini Grada, okupljenim novinarima obratili su se Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Republike Srbije, Gordana  Predić, zamenica sekretara za kulturu u Sekretarijatu grada Beograda,  Jovan Ćirilov, umetnički direktor festivala,  Anja Suša, selektorka festivala, dr Matijas Miler-Viferig, direktor Gete instituta, Filip Le Moan, ataše za kulturu, zamenik direktora Francuskog instituta i Miloš Latinović, vršilac dužnosti direktora Bitefa.

_DSC2232

 

Osnovno polazište za razmišljanje o ovogodišnjoj selekciji Bitefa je stogodišnjica izbijanja I svetskog rata, ali i problematizacija uticaja i prisutnosti prošlosti u našim životima. Bitef igra 13 predstava u glavnom programu, uz bogat prateći program.

 

 

 

Ivan Tasovac:  ,,Ako je prošlost sada, onda je budućnost počela ’67. godine. Drago mi je što vidim da se tradicija stasavanja mladih reditelja na Bitefu nastavlja. (…) Na ovogodišnji Bitef su pozvani reditelji koji su sazrevali na ovom festivalu  a čitav niz mladih reditelja i dramaturga učestvuje u realizaciji Bitefa kroz angažovanje na festivalskom BLOGU’’.

 

Anja Suša: ,,Bitef je ove godine blizak sopstvenoj prošlosti i duhu svog slogana, ‘Nove pozorišne tendencije’,  vremenu svojih početaka i eksplicitno angažovanog teatra. Reditelji  iz regiona, koji su prisutni na festivalu, bave se postjugoslovenskim prostorom i geografski i tematski. Među njima su trojica najpoznatijih hrvatskih reditelja: Ivica Buljan, Oliver Frljić i Borut Šeparović, sa predstavama koje su regionalne koprodukcije. (…)
Polazna tačka ovogodišnje selekcije je godišnjica I svetskog rata. To nije bilo moguće izbeći, jer je to jedna od glavnih tema evropskog teatra ove godine. (…)
Ovogodišnje izdanje festivala rekontekstualizuje slogan ‘Nove pozorišne tendencije’, koji je nastao u određenom kontekstu i ima veliki emotivni potencijal , a od ovog festivala i ubuduće će se odnositi samo na jedan deo selekcije. Konkretno ove godine pod ovim sloganom se održavaju predstave-performansi, kao Bitefov doprinos radu na teatarskom pojmovniku regiona. ’’

 

Filip Le Moan: ,,Iako ove godine u okviru glavnog programa nema francuskih predstava, toplo preporučujem predstavu Apolonija, Kžištofa Varlikovskog,  čijem izvođenju sam prisustvovao na Avinjonskom festivalu i koja predstavlja jednu od meni najdražih pozorišnih uspomena. Podrška Francuskog instituta ove godine se ostvaruje u okviru Bitef Polifonije, koja slavi 15. godišnjicu, i na kojoj su dva programa podržana od strane Francuskog instituta:  predstava Enkidu/Gilgameš francusko-srpske trupe Arti-Zanat i projekat Cirkobalkana – saradnja tri trupe: iz Srbije, Hrvatske i Francuske – i u okviru ovogodišnje Bitef Polifonije učestvovaće u predstavama, radionicama i debati ,,Kakav je to (novi) cirkus?’’, priređenoj u okviru projekta Teatroskop. (…)”

 

U okviru Bitefa na filmu održaće se projekcije nekih od najvećih dela filmske umetnosti XX veka, u selekciji dugogodišnje saradnice Bitefa – Vere Konjović.

Sve važniji deo Bitefa je i već spomenuta Bitef Polifonija, koju je Anja Suša predstavila kao trenutno najvažniji program za decu i mlade u zemlji.

 

 

Similar Posts