AA prikazi Mapiramo

DOK #6

Šesto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOK održava se i ove godine u salama MTS dvorane, od 1. do 4. februara, a otvara ga film „Anslem” Vima Vendersa o umetniku Anselmu Kiferu. Reč je o još jednoj posveti ovog reditelja drugim umetnicima (Pina, The salt of earth…).  

Umetnički direktor DOK-a Igor Toholj, rekao je na otvaranju da je ovo godina bogate produkcije i nije bilo lako odabrati 15 filmova, koliko će festival prikazati.

Glavni program prikazuje: „Friuli mladog Pazolinija” Roberte Kortele,  ostvarenje o Pjeru Paolu Pazoliniju koji tokom Drugog svetskog rata, kao student iz Bolonje, pronalazi utočište u selu Furlanije u kojem otkriva  furlanski jezik; „Dario Arđento Paniko”, priču o majstoru horora Dariju Arđentu, autora Simone Skafidi, kao i „Malu tužnu devojku” Mone Ašaš, koja otkriva tajne svoje pokojne majke, a koju igra Marion Kotijar.

Takmičarska selekcija Enter DOK, predstavlja sedam filmova među kojima: „Avenal” Ane Sandrini o nekadašnjem rudniku skrivenom u šumama italijanskih Julijskih Alpa; „Prohujale noći” Alberta Martina Menačoa koji prati živote mladih ljudi u selu na jugu Španije; „Samjuel i svetlost” Vinisiusa Girnisa – vizuelno bogat film u kome upoznajemo šestogodišnjeg Samjuela i njegovu porodicu koja živi u ribarskom selu Ponta Negra, na obali Paratija u Brazilu; „Treća i četvrta generacija” Lukasa Zinda, o jednom suočavanju sa odgovornošću komandanta nacističkog koncentracionog logora, kroz izvođenje umetničkih performansa; „Poli” Damjana Nikolova, sniman 29 meseci na udaljenim lokacijama u Bugarskoj, predstavlja živote posvećenih pčelara; „Sklopljeni život” Elodi Degavr prikazuje čelični grad – u Briselu, Liježu i Šarlroa tri arhitekte i nekoliko građana avanturista će ostvariti svoju utopiju – svima dostupne stambene jedinice u formi kompleta za sklapanje.

U okviru selekcije Izvan mraka biće prikazana četiri dokumentarca koja se bave temom bioskopa kao mesta koja oblikuju živote ljudi… Film “Opšti plan” Vladimira Golovneva prati razvoj gradova i sela u Rusiji gde moderni 3D bioskopi postaju svetionici kulture, transformišući okolnu stvarnost. U filmu „Groblje filma” autor Tjerne Sulejman Dijalo polazi u potragu za mestom rođenja kinematografije u Gvineji. „Bioskop Laika” autora Veljka Vidaka priča je o izgradnji prvog bioskopa u malom gradu Karkila u Finskoj koji oživljava zahvaljujući reditelju Akiju Kaurismakiju. „Priručnik o istoriji bioskopa” Stefana D’Antuona i Bruna Uđolija je film o istoriji, današnjem razvoju i budućnosti bioskopa u Torinu u Italiji.

@jž

Similar Posts