Mapiramo

Festival autorskog filma : : 20!

Jubilarni 20. FAF prikazuje od 26. novembra do 3. decembra u Beogradu 21 ostvarenje u glavnom programu, od kojih je 12 u konkurenciji za nagradu „Aleksandar Saša Petrović”. Festival se održava u Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke i novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke, Parobrodu, Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana”.

20. FAF predstaviće, kao i proteklih godina, nova ostvarenja reditelja koje publika tog festivala voli i poznaje, pobednike svetskih filmskih festivala, kao i filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu.

Festival će  i ove godine imati nekoliko pratećih programa, uključujući „Protejev rukopis”, uz omaž Branku Vučićeviću u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i „Snoliki film” posvećen uspomeni na Marka Babca. U Dvorani Kulturnog centra Beograda biće prikazane programske celine „Bande a part” i „Off Hollywood”, dok će u Jugoslovenskoj kinoteci biti održana retrospektiva nemačkog producenta Karla Baumgartnera, i poseban program filmova Akija Kaurismakija. U Parobrodu je najavljeno šest dokumentaraca u programu „Vreme muzičkih biografija”.

Kao i svake godine, FAF predstavlja i zanimljive domaće autore i njihova ostvarenja, a ovoga puta to je beogradska premijera debitantskog ostvarenja „Neposlušni” rediteljke Mine Đukić.

Povodom jubilarnog izdanja, FAF uvodi i niz novih programa i aktivnosti. Jedna od prvih novina je edukativni program Balkan Film Connection, namenjen studentima i mladim profesionalcima. Program traje pet dana i sastoji se iz niza radionica, predavanja, diskusija i projekcija, sa fokusom na proširivanje specifičnih praktičnih znanja vezanih za film, uspostavljanje čvršće saradnje mladih filmadžija u regionu i otvaranje ka međunarodnoj sceni.

Druga novina je da će FAF biti domaćin trodnevnog seminara evropskog programa NIPKOW, koji se svake godine održava u okviru drugog međunarodnog festivala. Cilj tog programa je usavršavanje sveobuhvatnih veština koje se tiču svih aspekata razvijanja filmskog projekta.

Opširnije na sajtu organizatora: www.faf.rs.

Similar Posts