Mapiramo

7 veličanstvenih – 17. putOd 2. do 6. oktobra u Kombank dvorani „Sedam veličanstvenih“ sedamnaesti put predstavljaju beogradskoj publici novi deo jedinstvene antologije vrhunskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarnog filma. Sve nas, iskrene posvećenike sjajnih bioskopskih dokumentaraca, ova vest raduje jer nam pruža mogućnost da se u danima festivala prepustimo magiji bioskopa i velikog platna koje ispunjavaju zadivljujući prizori uvek iznenađujućeg života uhvaćeni kamerama dokumentarista širom planete. Ipak, ovoga puta verovatno je primerenije da najavimo ponovo još jedno izdanje festivala diktirano pandemijom, uprkos svim našim nadanjima za 2021. godinu.

Ovogodišnji festival nam dolazi posle godine koja je drastično promenila život čitave planete i možda baš zbog toga sve filmove spaja nadahnuto i posvećeno pričanje o onom što nam je svima zaista dragoceno. U hiperinflaciji stvari kojima smo zasipani u sve agresivnijim marketimškim ponudama, koje nam taj materijalni konglomerat predstavljaju kao nešto bez čega ne možemo da zamislimo život, u dikatatima profita i stalnog rasta, ovi sjajni dokumentaristi kreirali su veličanstvene priče o dragocenostima koje jesu sam život.

Tako festival otvara divna poetska priča „Srećna Nova, Jivu“, vrhunski film srpskog autora Mladena Kovačevića, koji nas vodi u Kinu i poziva nas da zaboravimo masovnu proizvodnju, da zaboravimo tone robe i priče o zaradi i otkrijemo dragocene ljudske snove. Snove koji nam otkrivaju koliko nam je taj daleki svet dirljivo blizak, posebno u trenucima kada sebi želimo srećan još jedan novi početak i prepuštamo se dragocenim najlepšim nadanjima. I upravo ta lepota snova otvoriće pred nama na velikom platnu Kombank dvorane dosad neviđenu filmsku Kinu kao dragoceni snoliki unutrašnji prostor. Izuzetno nas je obradovalo da posle mnogo godina još jedan srpski dokumentarac postaje deo „Sedam veličanstvenih“ jer ovo je zaista veliki trenutak našeg filma, ali nas ujedno rastužuje to što će umesto prepunog bioskopa, ponovo pandemija odrediti broj gledalaca.

Festival će zatvoriti, baš 6. oktobra, briljantno dansko ostvarenje „Predsednik“, jedno od nagrađenih u Sandensu, svetski cenjene Kamile Nilson, koje je veliki uzbudljivi manifest o dragocenosti slobode i demokratskih principa, o dragocenosti borbe i nade. Dragocenost ovog dokumentarca su prepoznale i neke od velikih filmskih zvezda, kao slavni američki glumac Deni Glover, koje su svojim učešćem direktno pomogli stvaranje filma, posebno snimanje u, ponekad, nemogućim uslovima neizvesnosti i pretnje.

Film „Više od 100“ velike Hedi Honigman, jedne od najznačajnijih svetskih autorki, opominje nas, posebno tokom ove pandemije, koliko su nam svima dragoceni oni koji su retka bića ove planete, a uče nas uvek deficitarnoj mudrosti. Francusko-korejski film-esej „Čovek koji slika kapi vode“ i rumunski „Sveti otac“ govore o dragocenom biću koje zovemo otac, ali još više o dragocenosti razumevanja drugih; prvi je vrhunska studija o umetnosti koja u najsitniji fenomen sveta može da utka najsloženije priče; drugi nas uči da dragocenom novom životu koga dočekujemo treba posebno da pripremimo dragoceno novo mesto u našem komplikovanom unutrašnjem svetu.

Finski autor marokanskog porekla vodi nas na egzotično putovanje u rodni Maroko u filmu „Škola nade“ gde nam otkriva kućicu u pustinji koja postaje dragocena spasonosna oaza za decu i zajednicu nomada uvek u borbi sa surovim uslovima u kojima žive. „Kuća filmskog autora“ sjajnog britanskog dokumentariste Marka Isaksa, je zadivljujuće duhovit i iznenađujući veliki manifest dokumentarizma koji nam priča o dragocenosti otvorenosti, susretanja, upoznavanja, neočekivane divne ljudske bliskosti.

Ovogodišnji festival obogatiće i, za nas posebno važna, specijalna projekcija filma „Kroćenje“ koji dolazi sa Sandensa, gde je imao svetsku premijeru, i sa festivala u Berlinu, gde je imao evropsku premijeru, gruzijske autorke Salome Džaši. Ova vrhunska snolika saga o neverovatnom poduhvatu je košmarna bajka o dragocenosti prirode, o dragocenosti za koju svi mi ovde osećamo kako je iz dana u dan sve ugroženija.

Najbolji evropski dokumentarci u Bioskopu nove realnosti – ponovo za posvećene i posebno obazrive!

Similar Posts