Mapiramo

45. FEST : GLEDAJ

FEST puni 45 godina! A treću godinu za redom objavljuje se na kalendarima filmskih festivala kao takmičarski. Tri takmičarska programa, veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima će gledati baš beogradska publika.

FEST otvara Na mlečnom putu, najnoviji film Emira Kusturice, a publiku će tom prilikom pozdraviti čuvena italijanska glumica Monika Beluči, koja u ovom filmu glumi glavnu ulogu. Na Svečanom zatvaranju biće prikazan film Tišina američkog reditelja Martina Skorsezea.

FEST u svom 45. izdanju prikazuje 95 premijernih filmova.

Ovogodišnje programske celine su:
FILM OTVARANJA, GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM, SRPSKI FILM (takmičarski), GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE, FEST45, FEST 45 GALA, FOKUS EVROPA, GRANICE (takmičarski), THRILLS & KILLS, MICROWAVE, FEST KLASIK, PLAZMA FESTIĆ, SPECIJALNE PROJEKCIJE, FILM ZATVARANJA

Za kvalitet filmova pobrinuli su se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i MicrowaveMladen Đorđević.
„Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja – od onih koja se bave aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije koja nas vraća u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma”, kaže umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 12 zemalja: Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.
U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, u kojoj će biti prikazano 7 filmova, od kojih premijerno 2: Rekvijem za Gospođu J. i Afterparty. Osim Bojana Vuletića i Luke Bursaća, u ovom programu takmiče se i Danilo Bećković, Dane Komljen, Tamara Drakulić, Filip Kovačević i Miloš Radović.

Treći takmičarski program je program Granice, u kome će biti prikazano 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

Fest klasik ove godine čine izuzetni dokumentarci o Abasu Kjerostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova Oči čornije iz 1987. i Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije iz 1932, uz projekciju novoizrađene kopije Skupljači perja, pedeset godina nakon svetske premijere u Kanu.

I ove godine će se za nagradu Nebojša Đukelić takmičiti filmovi iz regiona. Biće dodeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada FEDEORA žirija (udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana) kao i Politikina nagrada. Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i nagrade Beogradski Pobednik za dosadašnje stvaralaštvo, biće objavljeni tokom sledeće dve nedelje.

FEST i ove godine u Glavnom programu van konkurencije „pušta” favorite za Oskara u svim kategorijama, kao što su Ona, Mesečina, Po cenu života, Noćne zveri, Mančester na moru, Džeki, Trgovački putnik, Minsko polje, Moj život kao tikvica, Crvena kornjača, Nevidljivi faktori. Tu su i najnovija ostvarenja ljubimaca FESTA: Bili Lin-heroj Ang Lija, So i vatra Vernera Hercoga, Divni dani u Aranhuezu Vima Vendersa, Američka draga Andree Arnold, Lični kupac Olivijea Asajasa, Džeki Pabla Larrena, Noćne zveri Toma Forda, To je samo kraj sveta Gzavijea Dolana, Kraljica Španije Fernanda Truebe, Tajni zapis Džima Šeridana, Ona Pola Ferhovena, Viking Andreja Kravčuka i mnogi drugi.

FEST ove godine još jednom pažnju posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija – Plazma Festić, a odlučio se i za jedan neobičan potez: u program je ponovo uveden film koji je već imao (slabo primetne) javne projekcije na našem tržištu da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija u našim bioskopima. Film Žige Virca Huston we have problem to nesumnjivo zaslužuje.

Gosti ovogodišnjeg Festa biti reditelji Hju Hadson i Fernando Trueba, zatim reditelj Nevio Marasović, glumci Gordan Bogdan i Janko Popović Volarić, Danilo i Rade Šerbedžija, Haib Tabakman, Husein Hasan Ali, Loren Tejsier, Damjan Kozole, Hana Jušić, Ankica Jurić Tilić, Argiris Padimitropulos, Karlos Saura, Parviz Šahbazi i mnogi drugi.

Ulaznice za festival biće puštene u prodaju 4. februara.

Similar Posts