Prenosimo

„Džez plamen” – 37. izdanje BDŽF

Beogradski džez festival (BDŽF) od 26. do 31. oktobra slavi pola veka postojanja, sa 13 koncerata u salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane, na kojima će nastupiti 25 sastava sa više od sto muzičara iz 18 zemalja sa tri kontinenta (Evropa, Severna Amerika i Azija).

Festival počinje koncertom novosadskog Majamisty Trija sa gostima (Ulrich Drechsler, Aneta George & Dečji hor LA LA studio) u Velikoj sali DOB-a. Prve festivalske večeri nastupiće i trubač i kompozitor Teo Kroker (Theo Crocker) sa pratećim sastavom.

27. oktobra u DOB-u nastupaju trubač i kompozitor Markus Štokhauzen (Stockhausen), sin čuvenog avangardnog kompozitora Karlhajnca Štokhauzena, kao i evropska supergrupa Rymden pod vođstvom klavijaturiste Bugea Veseltofta (Bugge Wešeltoft).
U programu Serbian Showcase nastupiće subotička multiinstrumentalistkinja i kompozitorka Jasna Jovićević sa Silvesterom Miklošem iz Mađarske i Ksaverijem Vojčinskim iz Poljske, kao i Drama Quartet koji predvodi bubnjar i kompozitor Aleksandar Cvetković Drama.

Treće festivalsko veče, 28. oktobra, posvećeno je poljskom džezu, a u programu “Seifert Night” nastupiće Marčin Vasilevski Trio (Marcin Wasilewski) i Džo Lovano (Joe), Pjotr Damasievič (Piotr

Poljsko veče na BDŽF-u zaokružiće trio violiniste Mateuša Smočinskog, koji čine i međunarodno priznatog džeza muzičara, dobitnika brojnih nagrada na velikim takmičenjima, uključujući Gran pri Zbigniew Seifert Jazz Competition i nagradu za najboljeg džez violinistu evropskog magazina Jazz Forum 2020. Aktivan i u pedagoškom radu, od 2017. predaje na odseku za džez i world music Univerziteta za muziku “Frederik Šopen” u Varšavi. Smatra se i jednim od najraznovrsnijih savremenih kompozitora u Poljskoj.

Dupli koncertni program 28. oktobra u sali Amerikana predstavlja grupe Spinifex (Holandija/SAD/Belgija/Portugal/Nemačka) i Angles 8 (Švedska/Norveška).

Zanimljiv program najavljen je i za 29. oktobar, kada će u Velikoj sali DOB-a nastupiti Petros Klampanis Trio i Arild Andersen Group, a u Amerikani Debussy Now! harfistkinje Anastazije Razvaljajeve i njenog trija, kao i seksteta Ghost Horse.

30. oktobar ponovo je delom posvećen domaćoj sceni – program u Velikoj sali otvara sastav Stanković All Stars, koji čine muzičari sa Džez odseka Muzičke škole “Stanković” (Aljoša Andrejević – alt saksofon, Ivan Nešić – tenor, saksofon, Jovana Grubić – gitara, Minja Mijušković – klavir, Lav Vozlić – bas gitara, Časlav Šehović – bubnjevi i profesori: Ivan Radivojević – truba, Andreja Hristić – klavir i Andreja Stanković – gitara) – kao uvertira u koncert Azize Mustafazade (Mustafa Zadeh), ćerke slavnog azerbejdžanskog pijaniste i kompozitora Vagifa Mustafazadea i solistkinje Gruzijske filharmonije Elize Mustafazade, koja je ušla u džez svet kao trećeplasirana na konkursu Thelonious Monk 1988..

Program u Amerikani otvara kvartet trubača i kompozitora Itamara Boroćova, a nastupa i sastav Thomas de Pourquery & Supersonic saksofoniste Tome de Purkverija.

Završno veče 37. BDŽF-a, 31. oktobra, obeležiće višestruka dobitnica Gremija Marija Šnajder (Maria Schneider), koja je već četvrt veka jedan od najuvaženijih kompozitora i aranžera orkestarskog džeza, a na prvom gostovanju u Beogradu izvešće u Kombank dvorani najupečatljivija dela iz cele karijere, dirigujući jednim od vodećih mladih evropskih orkestara, kelnskim Subway Jazz Orchestra.

Dobitnica je sedam Gremija i 14 puta nominovana za to priznanje. Njen prvi Gremi, za album “Concert in the Garden” (2004), prvo je izdanje u istoriji te nagrade koje se prodavalo isključivo putem interneta. Nosilac je i dva ovogodišnja Gremija, za najbolju instrumentalnu kompoziciju (Sputnik) i najbolji orkestarski džez album (Data Lords). Osvojila je nekoliko desetina titula za najboljeg kompozitora, aranžera ili orkestar u godišnjim glasanjima kritičara časopisa DownBeat, Jazz Times i Jazz Journalists Association. Ima počasni doktorat univerziteta u Minesoti i titulu NEA Jaž Master (2019), koja se smatra najvažnijim institucionalnim priznanjem u oblasti džeza u Americi.

Marija Šnajder, foto: Briene Lermitte

Uvertira za koncert muzike Marije Šnajder u Kombank dvorani biće Džez oktet Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu sa specijalnim gostima.

Program u Amerikani otvara portugalski sastav TGB, čiji je naziv akronim naziva instrumenata koji sviraju (Sérgio Carolino – tuba, Mário Delgado – gitara, Alexandre Frazão – bubnjevi). Od osnivanja 2003. godine snimili su tri albuma: “Tuba, guitar and drums” (2004), “Evil Things” (2010) i “III” (2019) za vodećeg portugalskog džez izdavača Clean Feed Records, neprikosnovenog lidera u domenu evropske avangarde u 21. veku.

Završnica festival rezervisana je za nastup sastava Edi Nulz, najavljen kao čista zvučna anarhija – džez trio bez basa, rok bend bez vokala. Bas klarinet je ovde i solo instrument i glas i bas.

Osnivač i pokrovitelj BDŽF-a je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio taj festival u manifestacije od posebnog značaja.

Pokrovitelji 37. BDŽF-a su: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a prijatelji: Lukoil, SOKOJ, DPC Networks.

@jž

Similar Posts