AA arhiva AA projekti

Mapiranje 2015.

Decembar nam se uvek čini kao pravo vreme da rezimiramo prethodnu godinu, prelistamo slike, susretnemo se sa prijateljima i prisetimo lepih trenutaka. Ovoga puta iskočili smo iz „šablona” i, evo, rezimiramo u februaru. Hm, zašto tako? Maperi su početak ove godine pomerili za mesec dana, želeći da uspešnu godinu za sobom upakuju sa crvenom mašnom.

Stvorili smo redakciju, uveli u mapiranje nove članove, razmišljali i pisali na različite teme i udruženim snagama došli do završnog proizvoda 2015 – tribine „Iz našeg ugla – mladi i mediji”. Ove godine redakcijski smo se sastajali četvrtkom, u Udruženju novinara Srbije, počevši od 30.10.2015. godine. Početak godine smo posvetili e-mail prepisci i samostalnom odlaženju na događaje. Tako smo prisustvovali Radionici „Kako plasirati više književnosti na radiju i televiziji” održanoj u Kulturnom centru Beograd povodom obeležavanja Svetskog dana poezije, od 21. do 23. marta.  Sa Jolandom Kastanjo komentarisali smo šta znači poezija za nas i da li je nužno prihvatiti samo jedno značenje piščevih reči ili je moguće istupiti iz okvira i biti slobodan. U aprilu smo uživali u ostvarenju „Nevidljivi spomenici u Bitef teatru”, u režiji Jelene i Milene Bogavac.  Predstava je nastala u saradnji sa Trećom beogradskom gimnazijom i govori o sećanju na Drugi svetski rat, antifašističku borbu i Holokaust u Beogradu.

Nakon letnje pauze sačekala nas je Bitef zona u septembru, koja predstavljala projekat oživljavanja Skvera Mire Trailović i vraća nas osnivačima Bitef festivala, Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu. Oktobar je za nas bio prekretnica – otvoren je konkurs za nove članove, i na viši nivo podignuta naša ideja da ovu godinu završimo studijom o informisanosti mlade generacije u Beogradu.

Pored istraživačkog rada i nalaženja adekvatnih sagovornika, našli smo vremena za pisanje. Pisali smo o projektu škole Artimedia „Čovek je knjiga”, omiljenoj sladoleddžinici i novoj predstavi Bitef teatra, „Gamma Cas”, koja je premijerno izvedena u oktobru. Sa rečima „Hello, December” razvili smo ambiciju da uspešno privedemo kraju i ovu sezonu. Podelivši zadatke i teme, prezentovali smo naše viđenje na tribini održanoj u Kancelariji za mlade Beograda – „Gnezdo”, 18.12.2015. godine. Uz učešće tri gošće, koje su doprinele kvalitetu tribine svojim inspirativnim izlaganjima, i pohvalile naš rad, poželeli smo jedni drugima da sledeće godine nastavimo još boljim tempom.

I hoćemo! Jer kada se jedan san ispuni, vreme je za novi  🙂

A evo o tribini par reči i na sajtu Kancelarije za mlade!

Similar Posts