AA arhiva

Femix Fest 

Festival mladih autorki Femix Fest na tri mesta u gradu: Kulturnom centru Grad, Parobrodu i Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda – od 15. do 17. aprila obuhvata koncerte i DJ nastupe, izložbe, projekcije filmova, radionice i panel razgovore, a neki programi biće dostupni i putem društvenih mreža.

Cilj organizacionog tima ovogodišnjeg izdanja festivala jeste osvrt na promene, novosti i postignuća zajedničkog zalaganja za rodnu ravnopravnost na domaćoj kulturnoj sceni, kao i na nove vidove diskriminacije i seksizma, i nove i aktuelne načine borbe i primere aktivizma za rodno ravnopravnu muzičku, filmsku, pozorišnu, strip, street art i ukupnu umetničku i kulturnu scenu u Srbiji i regionu.

Festival svečano počinje 15. aprila u KC Gradu obraćanjem Kolektiva mladih žena Femix, te razgovorom sa akterkama sa domaće aktivističke i umetničke scene o mogućnostima za zaštitu učenica/ka i studentkinja/ata umetničkih i drugih škola i fakulteta, kao i svih mladih žena i radnica/ka u kulturi i umetnosti od različitih vidova diskriminacije i uznemiravanja. Razgovor će moderirati Tatjana Nikolić iz Kolektiva mladih žena Femix, a učestvuju:  Tijana Grumić, asistentkinja na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) i nekadašnja polaznica i saradnica Istraživačke stanice Petnica, Jelena Memet iz Alternativnog centra za devojke (kampanja Superdevojčice), Irena Jovanović iz Pobunjenih čitateljki, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, aktivistkinja Dejana Stošić, autorka kampanje #Nisamprijavila, Kina Trnjaković iz Femplatza, Nađa Duhaček iz Centra za ženske studije, te studentkinja prodekanka FDU Andrea Pjević i Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti.

16. i 17. aprila u KC Gradu će biti organizovan panel o ženama u street artu „Ulica je ženskog roda”, koji će voditi Tamara Marković, koosnivačica Festivala ulične umetnosti „Rekonstrukcija”, kao i predstavljanje rezultata studije „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” koje se realizuje uz podršku UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost.

Planiran je i filmski program, radionica Feminističke dramaturgije Tanje Šljivar, kao i razgovor sa vizuelnom umetnicom Zombijanom o njenom delovanju na društvenim mrežama.

Similar Posts