Mapiramo

„7 veličanstvenih” – dokumentarno najbolje

15. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih” biće održan od 9. do 15. aprila 2019. Kombank Dvorani.
Kao i svake sezone do sada – od tima ovog prestižnog festivala stiže izbor najboljeg što je zabeležila kamera majstora dokumentarnog dugometražnog filma:

 • Utorak, 9. april – 20:00 – 85 minuta
  ZEMLJA MEDA
  МЕДЕНА ЗЕМЈА
  Severna Makedonija 2019.
  režija: Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov

Festival otvara Višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandensa, zadivljujuće ostvarenje, čiji prizori podsećaju na slike holandskih majstora, maestralna „Zemlja meda”. Film veličanstvene lepote koji nas vodi na slikovite planinske visove gde jedna žena, kao u iskonskim vremenima, pronalazi med u stenama i uči nas kako se sklapa pakt s prirodom.
med2

 • Sreda, 10. april – 20:00 – 80 minuta
  MOSTOVI VREMENA
  LAIKA TILTI
  Letonija, Litvanija, Estonija 2018.
  režija: Kristina Briede i Audrius Stonis

Festival ove godine proslavlja specijalni jubilej – u okviru ove jedinstvene antologije modernog dokumentarnog filma biće prikazan 100. film. Ta čast da bude 100. veličanstveni dokumentarac pripala je ostvarenju „Mostovi vremena” koje je svojevrsni manifest dokumentarizma i velika pohvala nekim od najvećih majstora poetskog filmskog izraza. Ovo je zajedničko ostvarenje letonske rediteljke Kristine Briede i posvećenog litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa, koji već po četvrti put dolazi u Beograd kao jedan od vrhunskih evropskih autora.
mostovi vremena2

 • Četvrtak, 11. april – 20:00 – 89 minuta
  ŠTA VALA HOĆE
  WHAT WALAA WANTS
  Danska, Kanada, 2018.
  režija: Kristi Garland

Verovatno najekskluzivnije ostvarenje, „Šta Vala hoće”, koje takođe dolazi sa Berlinskog festivala, priča priču o neukrotivoj tinejdžerki u kojoj pobuna i bes prete da se svakog trenutka pretvore u erupciju vulkana dok prolazi surovu obuku za specijalnu policiju u palestinskom getu.
vala2

 • Subota, 13. april – 20:00 – 84 minuta
  IMALA SAM SAN
  AVEVO UN SOGNO
  Italija, Francuska 2018.
  režija: Klaudija Tozi

Pobednik velikog festivala u Lajpcigu, italijanski angažovani dokumentarac „Imala sam san” je posveta borbi za poziciju i prava žena koja je intenzivno prisutna u različitim sferama života u Evropi u poslednjih nekoliko godina i impresivni desetogodišnji projekat u kome autorka kreira svojevrsno kinematičko ogledalo.
imala sam san2

 • Nedelja, 14. april – 17:30
  PRIJATELJ
  BUDDY
  Holandija 2018.
  86 minuta
  režija: Hedi Honigman

Beogradska publika će moći da uživa u ostvarenjima još dvoje najvećih svetskih autora modernog dokumentarizma – Hedi Honigman i Nikolausa Gejrhaltera. Hedi Honigman, čiji je fascinantni „Zaborav” 2009. bio jedan od „Sedam veličanstvenih”, ovoga puta je svoju stvaralačku energiju usmerila na priču jednostavnog naslova „Prijatelj”, o bićima čija inteligencija, veština, ljubav i odanost prelaze granice svih očekivanja.
buddy2

 • Nedelja, 14. april – 20:00 – 73 minuta
  ATOS I AMIN
  AATOS JA AMINE
  Finska, Belgija, Nemačka 2019.
  režija: Reta Huhtanen

Beogradska publika koja ima poseban odnos prema finskom dokumentarcu, moći će da vidi i jedno izuzetno ostvarenje sa severa Evrope. „Atos i Amin” je film koji je već početkom ove godine obeležio dokumentarističku scenu Evrope, izabran da otvori nekoliko vodećih festivala. To je očaravajući dokumentarac, razigranog autorskog postupka koji, govoreći o magiji detinjstva, svedoči o dramatičnom sudaru dominantnih kultura u savremenom svetu.
atos i amon2

 • Ponedeljak, 15. april – 20:00 – 115 minuta
  ZEMLJA
  ERDE
  Austrija 2019.
  režija: Nikolaus Gejrhalter

Austrijski proslavljeni dokumentarista, Nikolaus Gejrhalter, u svom osobenom stilu, napravio je spektakularni vizuelni dokument „Zemlja” čija je premijera bila na festivalu u Berlinu, o planeti na kojoj svakoga dana ljudi kao „najodlučniji geološki faktor našeg vremena” pomeraju brda i planine, drastično menjajući lice Zemlje.
zemlja2

Za publiku je pripremljeno i iznenađenje – prvi put dve dodatne specijalne projekcije – „Cinema Komunisto” i „Druga strana svega” Mile Turajlić koja je upravo ovim filmovima, a posebno osvajanjem glavne nagrade na najznačajnijem evropskom festivalu IDFA u Amsterdamu, značajno uticala na promenu statusa srpskog dokumentarnog filma u Evropi.

 • Petak, 12. april – Specijalne projekcije u Sali 6
  Filmovi Mile Turajlić
  18:00 Cinema Komunisto

unnamed2

 • Petak, 12. april – Specijalne projekcije u Sali 6
  Filmovi Mile Turajlić
  20:00 Druga strana svega
  The Other Side of Everything

unnamed (1)2

 

 

 

Similar Posts