Prenosimo

18. SLOBODNA ZONA

Filmski festival Slobodna zona proslaviće svoje punoletstvo raznovrsnim i intrigantnim programom, od 3. do 8. novembra u bioskopima Beograda, Novog Sada i Niša.

U 14 programskih celina biće prikazano preko 60 igranih i dokumentarnih ostvarenja autentičnog izraza, koja će nas naterati na razmišljanje i preispitivanje.

Na 18. Slobodnoj zoni imaćemo prilike da gledamo najnovija ostvarenja uglednih autora poput Breta Morgena (Moonage Daydream), Ulriha Zajdla (Sparta), Džem Kaja (Ljubav, nemačke marke i smrt),  Denija Kotea (Nezaboravno leto), Džejmsa Greja (Vreme armagedona), Patrisija Guzmana (Moja zamišljena zemlja) ili Emina Alpera (Gorući dani) ali i da otkrijemo neka nova talentovana imena i buduće miljenike festivala, poput Lole Kivoron (Rodeo), Mari Krojcer (Korset), Ane Nemeš i Lasla Čuje (Nežno) ili Rajli Kiou, poznate glumice i Elvisove unuke koja je, sa Džinom Džamel, nagrađena Zlatnom kamerom za režiju za najbolji debitantski film Kanskog festivala, Ratni poni.

Festival će 3. novembra svečano otvoriti dobitnik Zlatne palme, kapitalistička satira Trougao tuge Rubena Ostlunda, u Beogradu (mts Dvorana, 18.30), Novom Sadu i Nišu. Ulaznice za svečano otvaranje u Beogradu su već u prodaji na biletarnici mts Dvorane i online preko Ticket.rs, po ceni od 750 dinara.

Pored pomenutih naslova, publika će imati priliku da pogleda još desetine ostvarenja iz poznatih programskih linija: Međunarodna selekcijaRegionalna selekcija – Horizonti BalkanaEU zona promenaŽenska linijaZelena zonaSelekcija 14+Selekcija 8+U fokusu, kao i novih programskih linija: Prva dva koraka, posvećene prvim i drugim filmovima i Slobodna zona i Sinepleks, koja će prikazivati komercijalnija ostvarenja.

Retrospektivne selekcije U fokusu biće posvećene filmovima Avija Mograbija i Monike Viti, zaštitnom licu ovogodišnjeg vizuala.

I ove godine, deo filmskog programa Slobodne zone moći će da pogleda publika u celoj Srbiji, jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone od 9. do 23. novembra.

@jž

Similar Posts