Mapiramo

ДОК#2

Od 29. januara do 2. februara 2020. u Kombank Dvorani se održava drugi Međunarodni festival dokumentarnog filma – DOK#2.

Program, koji broji 31 film, je osmišljen tako da odgovara interesovanju i senzibilitetu široke bioskopske publike, fokusirajući se na kreativne i univerzalno značajne filmove koji emotivno i idejno angažuju gledaoca.

Festival se opredelio za selekciju koja pokriva sve trenutne socijalne teme, a ujedno i one koje provociraju i pozivaju gledaoce na diskusiju i polemiku. Pored filma koji svečano otvara festival „Aznavour by Charles” tu su još dva biografska filma oskarovaca Rona Hauarda  „Pavaroti” i Asifa Kapadije „Diego Maradona”, kao i obilje muzičkih dokumentaraca o slavnim rok zvezdama u programu MUZIČKE PRIČE.

unnamed

Ovogodišnji novitet u vezi sa programom ENTER DOK je taj da će publika putem glasanja odlučivati o pobedničkom filmu koji će biti prikazan posle filma o Havijeru Dolanu, 02. februara u 21 čas (Sala 5). Festival je ovim odlučio da nagradi publiku besplatnom projekcijom pobedničkog filma.

Pre projekcija filmova À LA CARTE biće prikazani filmovi selekcije PORTRETI, serijal polusatnih filmova, dokumentaraca o značajnim rediteljima današnjice. Pjer-Henri Žiber režirao je svih pet filmova u ovoj selekciji o rediteljima Dejvidu Linču, Olivjeu Asaju, Mišelu Oselu, Larsu von Triru i Havijeru Dolanu.

Gost-selektor À LA CARTE programa Nikola Popević zamislio je program tako da prezentuje dokumentarne filmove koji imaju kontraverzne teme i odstupaju od uobičajenog socijal-političkog narativa. Tu je naprvom mestu film Alisona Klejmena „Na ivici” o Stivu Benonu koji je napustio Trampovu administraciju i započeo ujedinjavaje krajnjih desničarskih stranaka. Sa druge strane izdvaja se i film „Kapital u 21. veku” Džastina Pembertona, koji daje sliku levičarskog stava o kapitalu i monarhiji današnjice.

Gosti ovogodišnjeg ДОК festivala biće režiser filma „Aznavour by Charles” Mark di Domeniko i Miša Aznavur, sin poznatog muzičara, zatim ekipa filma „Ikea for YU” , rediteljke Dinka Radonić i Marija Ratković Vidaković – zajedno sa akterima filma, kao i reditelj filma „Hleb i anđeli” Rašid Biji iz Maroka, a od domaćih autora publika će imati prilike da se susretne sa Borisom Malagurskim, autorom provokativnog ostvarenja „Težina Lanaca 3”.

 

Similar Posts