Promišljamo

„Za danas toliko”, a sutra po još!

„Za danas toliko”

(2023)

Scenario i režija: Marko Đorđević („Moj jutarnji smeh”)

Igraju: Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Goran Bogdan, Miona Pejaković, Milića Jovanović

Ovakav film bio je neophodan i našoj kinematografiji i auditorijumu, a da toga nismo bili svesni. Kao kad oblaci stoje toliko dugo da zaboraviš kako je iznad njih, ipak, sunce. I onda ga Marko Đorđević i njegovi Šarenci puste u našu kuću.

Ima amareto višnjicu negde u dubini, to se od pametnih autora očekuje, ali radost i svetlost koju Đorđević prosipa široko, bukvalno je lekovita. Hvala mu na tome.

Glumačka ekipa nosi taj sjaj neverovatnom lakoćom igranja i očiglednog uživanja u projektu.

Kao što nam je u Đorđevićevom prvom filmu „Moj jutarnji smeh” Glogovac ostavio nezaboravnu minijaturu (svoju poslednju ulogu), tako u ovom blista Goran Bogdan – sjajem koji od njega i očekujemo. Ivana Vuković je na nedavno završenom 52. FEST-u osvojila Beogradskog pobednika za najbolju žensku ulogu, dok je Politikinu nagradu „Milutin Čolić” odneo je reditelj. Za rolu Filipa Đurića, Đorđevićevog glavnog glavnog glumca, reči su onako – tanko sredstvo. Da ne nabrajam – jednostavno, svi su dijamant.

Što je moguće kada reditelj zna šta hoće. Tako je i svoj rodni grad pretvorio u jednog od likova, a humor upregao u kabriolet jugića, koji iako star i podložan gurki – ipak preveze gde treba. Pravo u radost.

@jasna.ž

Similar Posts