Radovi mapera

Radovi mapera 2012.

MODA ZA PONETI

U skrivenom kutku Beograda, u blizini reke Save, u ulici Braće Krsmanovića br. 4, davne 1884. godine sagrađen je magacin koji danas predstavlja stecište mladih umetnika, koji svojom kreativnošću i maštovitošću oduševljavaju javnost. U periodu od 26. do 28. oktobra posetioci su mogli da uživaju u ručno rađenom nakitu, filcanim šeširima i mantilima, košuljama i haljinama od najrazličitijih materijala. Ovogodišnja oktobarska Moda za poneti predstavila je radove više od 80 umetnika. Uz ritam dobre muzike i prijatnu atmosferu greške u odabiru idealnog komada su nemoguće.

Da bismo se uverili da je to zaista tako, i sami smo otišli na lice mesta. Smeh, pozitivna energija, pregršt boja su samo neki od elemenata koji upotpunjuju čitav događaj. Minđuše u obliku krofne, lančići nepravilnih geometrijskih oblika, dugmići sa najrazličitijim šarama su samo deo širokog asortimana.

Na kraju razgledanja opustite se uz čaj ili toplu čokoladu. Naša ocena oktobarske Mode za poneti je čista petica.

Bojana Spalević, Jelena Ilić

_______________________________________________________________________

 

NAJ-ZIMA U BEOGRADU

Tokom zimskog raspusta, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Skupštine grada, u Beogradu se odvija veliki broj besplatnih programa i radionica za mlade uzrasta od 14 do 18 godina, kao i niz sportskih sadržaja za sve osnovce i srednjoškolce koji odluče da slobodne dane provedu otkrivajući svoje sposobnosti i talente. Još nije kasno da se prijaviš!

Pripremi se za polaganje vozačkog ispita, ili prošetaj modnom pistom i proveri imaš li dara za javni nastup i umeš li lepo da se ponašaš .. proviri u vekovima čuvane tajne starih zanata (kovači, duboresci, korpari, opančari, tkači, kaligrafi…), ili otkrivaj zavodljivi proces stvaranja pozorišne predstave (dikcija, scenski pokret, pantomima, ples…).. ako si se pitao kako se crtež uklapa sa fotografijom ili kreiraju karakteri iz stripa/animiranog filma, ili kako se ikonopiše, radi grafika ili ekslibris, dekupaž i mozaik, nakit od reciklažnog materijala, slika peskom, nateže i priprema platno za slikanje, ili maštom ulazi u svet stripa.. ‘viri’ u tajne raznih nauka.. vežba kreativno pisanje, ili uče stilovi komunikacije.. ili ako ti se ‘izviđa u prirodi’ i odmara od virtuelnih svetova, vežbanjem orijentacije u zimskom ambijentu, ili oprobavanjem u specijalnoj veštini pravljenja i katapultiranja grudvi od snega.. a možda bi želeo da saznaš kako se pravi film i napraviš jedan o sebi!.. ili svet ‘hvataš’ objektivom fotoaparata.. učiš da pravih knjige ili oživiš lutke, ili komponuješ svoj prvi rokenrol hit!

Gde to imaaa!?

Verovao ili ne! – u tvom gradu – tokom zimskog raspusta – na raznim lokacijama – a potrebno je samo da se prijaviš organizatorima! Detaljne informacije potraži na sajtu Skupštine grada (www.beograd.rs) – vodič će ti biti MAPA svih programa i projekata za mlade, kao i sportskih sadržaja, koje su pripremili kreativci i profesionalci iz 38 udruženja i institucija i 54 sportska kluba i organizacije.

MAPIRALI za tebe: tim novinara-mapera, koji otkrivaju i beleže Beograd kakav vole!

______________________________________________________________________________

 

KNJIGOZNALCI

Mladi literarni talenti, kroz radionice u organizaciji Udruženja „Licej“, stvaraju krimi priče od kojih zastaje dah!

U prostorijama biblioteke „Dragan Lukić“, u društvu Dragane Boži­nović, predsednice Udruženja „Licej“, i beogradskih osnovaca i sred­njoš­kolaca, upoznali smo se sa radom multimedijalne radionice za stvaranje knjige, jednog od mnogih programa za mlade koje i tokom ovog zimskog raspusta sufi­nansira Skupština grada. U prijatnoj atmosferi, uz smeh i pozitivnu energiju učesnici su sa oduševljenjem pričali o svojim uzbudljivim krimi pričama, pokazavši još jednom da je dečija mašta nepresušni izvor ideja. Na ovim radionicama mladima je data prilika da upoznaju razne profesije koje su uključene u izradu jedne knjige. Kako je to biti pisac, ilustrator, lektor, korektor, osoba zadužena za plasman i promociju, neke su od stvari koje su izučili mladi „knjigoznalci“.

Rad kreativne radionice započet je 2011. godine u organizaciji beog­radskih osnovnih i srednjih škola i Biblioteke grada Beograda. Kao rezultat projekta „Multimedijalne radionice za pisanje detektivskih romana“ objav­ljena je knjiga „13 i po priča“, koja je promovisana u decembru 2012. godine i potpisuje je mlada grupa autora između 10 i 17 godina. Direktorka Biblioteke grada Beograda, Jasmina Ninkov okarakterisala je ovaj projekat kao jedan od najboljih u kojima je Biblioteka učestvovala.

U pustolovinama, kroz koje nas vode autori krimi priča upoznaćete Andrijana, koji razotkriva misteriju u hotelu „5 zvezdica”, šesnaesto­godi­šnju devojčicu Katarinu Somers koja je sve do upisa u „Prestižnu školu za mlade dame gospođe Fig“ živela sasvim običnim životom, Dejva koji nam otkriva koga je ugledao iza zatvorenih vrata, namćorastog domara Peru, batlera koji je ubijen tiganjem i mnoge druge.

Ovogodišnje zimske radionice iznedrile su još priča u kojima su povezani elementi fantazije i stvarnosti. „Večni ratnik“, priča šesnaes­togodišnjeg Relje Petrovića, nastala je na zimskoj radionici i govori o dogo­dov­štinama kroz koje prolazi dečak nakon susreta sa oficirom Ratomirom Ratkovićem i želji da sazna što više o Ratomirovom životu. Dušan je osmislio priču o „zlikovcima koji su oteli englesku kraljicu i zamenili je androidom kako bi mogli da kontrolišu Englesku“! U svojoj priči o „Kišolivcima“, mala Sofija daje zadatak gradonačelniku da preko facebook-a uputi apel za pomoć gradu koji izgleda kao „džinovski solarijum“.

Pored uživanja u pisanju priča, uspeli su da svoje ideje realizuju i na sopstvenom blogu – www.trinaestipoprica.blogspot.com .

U razgovoru sa učesnicima otkrila sam da su na radionicama pored izuzetnih veština stekli i prijatelje za ceo život. „Međusobno se pomažemo, jedni drugima smo podrška, uvek smo spremni da prihvatimo kritiku i pohvalu“ rekli su u glas.

Sve pohvale mladim autorima, želimo im puno radosti u daljem radu i stvaranju.

Bojana Spalević, novinar-promoter projekta MAPIRANI STE!

_____________________________________________________________________

 

’Gde ćeš za raspust?!’

I ove godine, za vreme zimskog raspusta, od 03. do 15.01.2013. godine, Grad Beograd misli na mlade koji ostaju u gradu: pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu biće im omogućeno da učestvuju u nizu edukativnih i kreativnih radionica i programa, kao i sadržaja iz oblasti sporta, koje će realizovati brojna udruženja i institucije. Promocija programa trenutno se odvija u osnovnim i srednjim školama, zahvaljujući Pedagoškom društvu Srbije, i naš Tim Mapera, u organizaciji Udruženja ’Ars Akta’, prisustvovao je jednoj od prezentacija, održanoj u Osnovnoj školi „Filip Filipović” na Voždovcu, odakle prenosimo utiske.

Na pomen zimskog raspusta učionicom se prolomio smeh i graja. Deca su sa pažnjom slušala pedagoga Nevenku Kraguljac, a na pitanje šta će raditi za vreme raspusta dati su raznovrsni odgovori: odmarati kod kuće, uz gledanje filmova i topao čaj, ići na klizanje, učiti… Mali broj dece bio je upoznat sa postojanjem besplatnih radionica koje će im pomoći da zanimljivije provedu raspust: tkanje, šivenje, različite tehnike slikanja, gluma, klizanje, ritmička gimnastika… Iz mase učenika izdvojile su se dve devojčice, koje su prethodnih godina pohađale ove programe: „Za radionice sam saznala putem časopisa pre dve godine. Svakodnevno sam išla na slikanje uljem na platnu i upoznala mnogo novih drugara. Sad želim da naučim ikonopisanje”, rekla nam je učenica sedmog razreda, koja sa nestrpljenjem iščekuje novu radionicu. „Išla sam na pevanje i ples. Volim da pevam, a za radionice sam saznala putem časopisa”, otkrili smo u razgovoru sa raspevanom Aleksandrom.

Na kraju ove promocije saznajemo da je proces prijavljivanja za ’zimske programe’ veoma jednostavan i moguće ga je izvesti u samoj školi, putem prijave kod školskog pedagoga, ili direktno kod organizatora. Sve potrebne informacije dostupne su na sajtu www.beograd.rs i www.pedagog.rs.

Uz zahvalnost na saradnji direktoru i pedagogu škole i učenicima sedmog razreda, preporučujemo vam: upoznajte nove prijatelje, oslobodite svoju kreativnost i ulepšajte sebi dane raspusta!

Bojana Spalević, novinar-promoter projekta MAPIRANI STE!

______________________________________________________________________________

 

НАУК НИЈЕ БАУК

Како се утврђује старост костију, које су вам шансе за добитак у коцкарницама, како се прави козметика, како изгледа талас, како се може очувати пергамент, како изгледа „географисати” у кухињи, сamo су нека од питања на које је овогодишњи Фестивал науке дао одговор.

Успорен саобраћај, ред који се протеже до средине Масарикове улице и колоне деце ђачког и предшколског узраста, већ су измамили осмех на лицима организатора, учесника и случајних пролазника. Ако се питате шта је то што суморно суботње поподне чини занимљивим, одговор ћете добити у наредних пар редова. Овогодишњи, шести Фестивал науке, са преко 450 излагача из 36 научних институција привукао је велику пажњу. Одржан је на четири локације у центру Београда: бившој Робној кући „Клуз”, Студентском културном центру, галерији Народне банке Србије и на сцени театра „Бојан Ступица”. Ове године је трајао један дан дуже – од 29.11.2012. до 02.12.2012. године. У разноврсним научним поставкама и радионицама могла су учествовати деца свих узраста.

У разговору са Немањом Ђорђевићем, координатором за научни садржај дошли смо до занимљивих података: „Овогодишњи Фестивал науке за четири дана видело је око 28000 посетилаца, што је за 7000 људи више него прошле године. Фестивал науке сваке године посебну пажњу посвећује школским посетама (око 60 % укупног броја посетилаца су ђаци) и зато су овај пут прва два дана одређена за основце и средњошколце из Србије и окружења. Учесници Фестивала науке потрудили су се да посетиоцима приближе науку и учине је занимљивом, коришћењем великог броја експеримената. Учесници се бирају на конкурсу који се расписује сваког јуна. Програмски одбор Фестивала, састављен од истраживача и популаризатора науке који су последњих шест година са нама, разматра сваку пријаву. Оне које су у текстуалном облику најјасније, најинспиративније и које нуде најновије садржаје дискутују се и пробирају, а њихови аутори позивају на прелиминарни састанак. Након тога долази до сложене сарадње између аутора пријаве и Фестивала, јер аутори добрих идеја најчешће тек треба да прођу дуг пут до реализације истих. Направити добар експонат, или шоу програм је дуг процес у коме треба бити спреман на преобликовање основне замисли зарад циљне групе, целине, простора, времена које посетилац има на располагању, али је то процес у коме сви пуно тога науче”, објашњава Ђорђевић. Велика пажња посвећена је уређивању простора у коме је сценограф водио рачуна да свакој науци да посебну ноту. Део у ком су физичари био је у тами, археолози су били окружени каменом и глином, а биолози су направили природно окружење и представили царство гљива.

  … у њему царују гљиве

Приказујући слив уз слоган „Упознај слив и остани жив”, посетиоцима је приближено шта све река може да уради, а уз питања опште култура могли сте проверити своје знање из ове области.

У даљем разговору Немања Ђорђевић нам је открио у чему организатори највише уживају и шта је по њиховом мишљењу најтежи део посла. „Чини ми се да сви уживају у сваком аспекту организовања Фестивала, јер смо га тако и правили (односно нико нас није терао да направимо фестивал науке другачијим него што јесте). Мени је посебно драго кад у простору КЛУЗ-а, СКЦ-а, Народне банке Србије и ЈДП-а видим поставке, експонате и радионице о којима смо до само пре неколико месеци маштали и о којима смо заједно са колегама, ауторима, сценографима, дизајнерима и мајсторима само сањали. Ако мислите да се скуп ствари које је лакше урадити из године у годину повећава, онда се варате. Таман за толико за колико је припрема неког аспекта постала рутина, за толико амбиција и количина новог порасте”, наводи Ђорђевић.


Сви желе да се окушају у прављењу козметике

Како се утврђује старост костију, које су вам шансе за добитак у коцкарницама, како се прави козметика, како изгледа талас, како се може очувати пергамент, како изгледа „географисати” у кухињи – нека су од питања на које је овогодишњи Фестивал науке дао одговор. „Научили смо свашта, размрдали своје вијуге и сад смо спремни да се упустимо у борбу са новим изазовима које нам наука свакодневно поставља” – каже петнаестогодишњи Андрија, а његовом млађем брату Николи битно је било да је освојио, како он каже, „крушкице”.

Још једном су нас уверили и доказали да „наук није баук”!

 

Да ли и ви имате теорију?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бојана Спалевић, новинар-промотер пројекта МАПИРАНИ СТЕ!

Similar Posts