Mapiramo

‘Epic Trip’ 51. BITEFA : ‘Olimp’ Jana Fabra 23.9. u SC

Večeras se u Sava Centru, sa početkom u 18 časova, svečano otvara 51. BITEF, predstavom Olimp: u slavu kulta tragedije – predstava od 24 sata, proslavljanog belgijskog reditelja Jan Fabra. 

bitef 51 za sajt

Nakon Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika će imati priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu u kome  27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra – probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdržljivosti. Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.
Predstava dolazi na Bitef sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka – ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle predstave Olimp – a pre Beograda bila je, usled svoje velike organizacione i finansijske zahtevnosti, samo na nekoliko gostovanja i to u najvećim svetskim pozorišnim centrima.

Jan Fabr, multimedijalni umetnik poznat je bitefovskoj publici odranije.  Prvi put se predstavio 1984. godine sa svojom predstavom Moć pozorišnih ludosti, izvedenom na 18. Bitefu, koja je tada osvojila festivalski gran-pri „Mira Trailović”, da bi 2011. godine otvorio 45. Bitef svojom spektakularnom predstavom Prometej pejzaž II.

U okviru glavnog programa 51. Bitefa biće prikazano sedam predstava, koje dolaze iz Belgije, Velike Britanije, Slovenije, Irana, Nemačke, Švajcarske i Srbije. Slogan festivala “Epic Trip” odnosi se na to da većina predstava za polaznu osnovu uzima epsku građu, ali i upućuje na putovanje, avanturu zasnovanu na trajanju i odnosu prema vremenu. Sama ova činjenica određuje i glavnu estetsku odrednicu ovogodišnjeg festivala: predstave dugog trajanja ili “durational performances”.

Similar Posts