Mapiramo

„Carevo novo odelo” Bitef teatra – koreografsko čitanje bajke

Ljubaznošću Bitef teatra – cenjenog i godinama unazad potvrđenog prostora podrške mladim stvaraocima i odgaivača nove publike našeg grada – ekipa mapera, učesnika projekta „Razglednice iz Beograda” imala je priliku da pogleda predstavu tog teatra – „Carevo novo odelo”, u režiji Jelene Kajgo.

Svoje utiske sa predstave, kao i razmišljanja o komunikaciji pozorišta sa mlađom publikom, u zapisu koji sledi iznosi maperka Jovana Živković.

  • Uvek reci istinu
  • Nemoj da lažno podržavaš nekoga
  • Odupri se izopačenosti vlasti
  • Uvek stoj iza svojih reči…

Ovo su samo neke od pouka koje predstava Carevo novo odelo” Bitef teatra želi da prenese publici. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak jeste upotreba savremene igre tj. koreografije koja čini veći deo predstave. U projekat su uključeni učenici srednje baletske škole, a predstava je namenjena deci i mladima, ali zbog oštrog ismevanja cara i satiričnog tona koji dominira ovim umetničkim delom, u publici ima i starije publike.
Ono što, po mom mišljenju, najviše mami ženski deo mlađe publike da dođe na predstavu jeste igra jednog od najomiljenijih glumaca mlade generacije – Slavena Došla, kome je poverena uloga cara.

car2
Spojem igre učenika srednje baletske škole i mladog glumca koji je osvojio srca mnogih devojčica, mnogo pre izvođenja ove predstave, uspešno se prenose pouke koje bajka „Carevo novo odelo” donosi na scenu Bitef teatra. Ovde se otvara ono poznato pitanje: šta je most koji će spojiti publiku sa umetničkim delom. Mislim da je odabir popularnog glumca jedne generacije i predstavnika te generacije jedno uspešno rešenje.

Jovana Živkovićprojekat „Razglednice iz Beograda”

Similar Posts