Radovi mapera

С(сликај) В(вајај) Е(едукуј се)

У мирном делу Новог Београда – улици Омладинских бригада 58, у основној школи „Ратко Митровић”, одржане су радионица фреско сликарства и  керамике и вајарства. Ученици основних и средњих школа, од 18. до 28. августа 2014. уживали су у програму који су организовали Пријатељи Деце Нови Београд, под покровитељством Града Београда, Секретаријата за спорт и омладину.

Приближавајући се Основној школи „Ратко Митровић”, иза себе сам чула ситне ужурбане кораке и део разговора две другарице: „Данас нам се завршавају радионице, баш ми је жао. Било је лепо и занимљиво”. Желећи да ухватим део занимљиве атмосфере и креативности, пожурила сам ка школи. У две учионице учесници радионица су довршавали своје радове и са нестрпљењем ишчекивали доделу диплома. Част да први држе дипломе у својим рукама добили су ученици основних школа, а затим је, свако могао да изабере рад који ће понети кући. Тада су наступиле слатке муке, јер је било тешко одабрати у изобиљу одличних радова.

„Ово ће бити ваза за цвеће, мислим да ће се свидети мами”, „Кутија је за маму, чинија за тату, али шта да оставим себи”, само су неке од реченица које су се могле чути од талентованих малишана који су желели да усреће своје укућане.

У разговору са Сузаном Поњавић, председницом организације Пријатељи Деце Нови Београд, учесници су открили да би желели да понове ово искуство и следеће године. Нагласили су да ће са осмехом препричавати догодовштине са овогодишњих радионица својим рођацима и другарима. Најинтересантније моменте радионица са нама су поделиле ученице основних школа „Драган Лукић”, „Јован Стерија Поповић” и „Борислав Пекић”. Круна Топаловић (13) и Нина Бабаљ (10) радионице су похађале први пут и успешно су одговарале на задатке који су им постављани. Круна је из своје колекције радова изабрала кутију као омиљену, а Нина је предност дала својој шољи. „Бака је знала за моју љубав према сликању и проследила ми је информације о радионицама”, рекла нам је Нина. Круна је за исте сазнала путем  facebook-a. Нина и Круна су другарице из парка, али овде су оснажиле своје пријатељство. Рекле су да су радионицама задовољне и да ће доћи и следеће године. Ана Тодоровић је похађала радионицу фреско сликарства. „За радионице сам сазнала од другарице. Први пут сам овде. Нисам имала никакво предзнање о прављењу фрески, овде сам научила цео процес. Ово је једно лепо искуство”, рекла нам је Ана. Посебну пажњу су привукле две Београђанке које живе у Москви, али летњи распуст проводе у Београду. Тијана (10) и Ирена (7) Стаменовић су прошле године похађале радионице мозаика, а ове године су желеле да пробају и науче нешто ново. Тијана нам је рекла да јој је омиљени рад чинија, а да је највише уживала у глазирању радова. Њена сестра Ирена је на себи својствен начин описала овогодишње радионице одговоривши на питање шта јој се највише допало. Одговор је био СВЕ.

Распуст проведен на овај начин  Круна, Ана, Уна, Тијана, Ирена, Нина, Софија, Теодора и њихови другари радионичари сигурно ће дуго памтити.

Similar Posts